Hermann II, count of Werl - Wrong parents?

Started by Sharon Doubell on Sunday, September 13, 2020
Problem with this page?

Participants:

Profiles Mentioned:

Showing all 8 posts
9/13/2020 at 7:26 AM

Hermann II, count of Werl does not have a son called Rudolf II von Werl

9/13/2020 at 7:28 AM

http://fmg.ac/Projects/MedLands/SAXON%20NOBILITY.htm#HermannIWerle985

HERMANN [II] von Werl (-after 14 Sep [1029])
so HERMANN [I] (-[985/86]) & GERBERGA
x NN
*HEINRICH *KONRAD *ADALBERT *BERNHARD

xx 1007) GODILA, widow of LOTHAR [III]

Private User
9/13/2020 at 8:24 AM

Herman II was married two times,
first with NN, with 4 children
Second with Godila,
with minimal 2 children,
according to the german sites
one of them is Rudolf, another is Mathilde

Aus seiner zweiten Ehe stammten die Kinder Rudolf und Mathilde,
https://de.wikipedia.org/wiki/Hermann_II._(Werl)

There is a possibility that Rudolf, as a stepbrother of Bernard,
(who inherited from his father and became earl of a lot of places, so as Fivelgo)
because of this relation became lord of Fivelgo, while Bernard his feudal lord is.

Notitie bij Rudolf: Rudolf van Wierum, de hier opgevoerde vader van Herbert of Hartbert van Wierum, zal een kleinzoon zijn van graaf Rudolf van Fivelgo, vermeld in de oorkonde van mei 1040 waarin keizer Hendrik Drenthe en de stad Groningen en andere goederen schenkt aan de bisschop van Utrecht.
Herman II van Werl had een zoon Rudolf uit een tweede huwelijk waarvan verder niets bekend is. Hij kwam niet in aanmerking voor opvolging als graaf. Na de dood van Herman II werd zijn zoon Bernhard III, uit zijn eerste huwelijk, graaf in de Emsgau en Frisia (tussen Lauwers en Eems). Bernhard had een borg in Emden. Het was gebruikelijk in grafelijke kringen om belangrijke bestuurlijke posities te laten innemen door vertrouwelingen en dan meestal familieleden. Daardoor was de macht beter te handhaven en mogelijk uit te breiden. Het gebied van graaf Bernhard bestond uit meerdere gouwen. Het is dan aan te nemen dat een deel van die gouwen, waaronder Fivelgo en Hunsego, als onderleen door Bernhard aan zijn halfbroer Rudolf is gegeven. De zetel van deze Rudolf zal dan op een strategische plek hebben gelegen in dit gebied. Deze plek is dan Wierum, van waaruit een goede verbinding over zee met Emden bestond. Op dit punt, waar Hunze en Aa samen komen en waar alle verkeer van en naar Groningen te controleren is, zal zeker een borg of versterkt huis hebben gestaan. Kleinzoon Rudolf, vader van Herbert, zal hier gewoond hebben en niet in Bierum zoals deze plaats is vertaald uit het latijn door de samenstellers van de bekende oorkondenboeken van het Sticht.
Zie ook de veronderstelling van Roemeling, vermeld bij Herbert. Rudolf zal dan bekend geweest zijn als Rudolf van Wierum.
Wierum, en meerdere terpen langs de Hunze, waren al bewoond voor het jaar 0.
Zeer waarschijnlijk is de borg Selwerd, net ten zuiden van Wierum, een vervanging van een versterkt huis te Wierum.
Archeologische opgravingen door de stad Groningen, http://gemeente.groningen.nl/stadsgeschiedenis/over-archeologie, toonden aan dat ter plaatse waar de borg Selwerd heeft gestaan, ook sporen zijn gevonden van een eerder ter plaatse gebouwde houten borg of bolwerk, vermoedelijk gebouwd omstreeks 1100-1150. De bouwer is dan een nazaat van Rudolf van Wierum en moet dan Leffart zijn geweest, door zijn broer Herbert, bisschop van Utrecht en bezitter van het gebied Selwerd, benoemd als prefect van Groningen. De afgezette prefect Egbert woonde op de Gruenenborg aan de Hunze. De borg Selwerd is dan het stamhuis van de prefecten van Groningen van het Westfaalse geslacht van Werl / (later van Sepperothe),waarin de naam Rudolf veelvuldig voorkomt. De Gruenenborg aan de Hunze is het stamhuis van de prefecten van het Saksische geslacht Groenenberg of Groenebeke, verwant aan de graven van Brunswijk, waarvan velen de naam Egbert dragen.

Both assumptions are fundated by famous researchers of Germany and the Netherlands (Friesland)
Paul Leidinger:, Johann Suibert Seibertz: Roemeling, gemeente.groningen.nl/stadsgeschiedenis/over-archeologie, http://dorpshistorie.nl/ (and these are the last assumptions, and they are still searching if there is more evidence)

Although nothing is certain, this is the most likely conclusion by these researchers that he is the start of the
tree "van Wierum" and "van coevorden".
the tree van Werl is big, there was marriage between the family,
Witwe Godila blieb vier Jahre lang unverheiratet, dann verband sie sich mit ihrem Verwandten Hermann, ohne sich um den Bann, den Bischof Arnulf von Halberstadt gegen sie verhängt hatte, zu kümmern
they got a ban from the bishop, etc, It was a mess.

9/13/2020 at 9:47 AM

Thank you.

9/14/2020 at 3:14 PM

There was previously a link between the Von Werl and Van Berium families on Geni but it was speculative and at the request of a user was removed due to a lack of evidence.
I am interested in this research so will follow the links provided here when I have some free time but I am not convinced by what has been posted in this thread, the words "probably" and "maybe" and "perhaps" and "potentially" are being used a lot.

9/15/2020 at 8:36 AM

Thank you Alex.

9/21/2020 at 6:18 AM

Sorry but I don't see anything new here.

From http://dorpshistorie.nl/RudolfvanFivelgo.html :

"Rudolf van Fivelgo van Werl was born around 1010, son of Hermann II van Werl and Godila von Rothenburg.

Note to Rudolf: The van Werls at that time had many counties in fief in the northern part of the empire, along the coast. They are listed as Count in Emsgau, Count in Frisia, Count in Fivelgo."

These are assertions, not facts. How does the website creator know that Rudolf was the son of Hermann and Godila? I am not saying this is not true but without listing the supporting evidence for their statements how do we judge these "facts"? We cannot, we either have to just believe the author or not. Evidence based genealogy requires facts based on sources.

9/21/2020 at 9:24 AM

Yup - primary sources count.

Showing all 8 posts

Create a free account or login to participate in this discussion