aika vahvasti sanottu yhdestä Etelä-Pohjanmaan tunnetuimmasta ja taitavimmasta tutkijasta, jolla ei ehkä geni-systeemt ole hallussa.
Tarkoitus lienee ollut osoittaa, että sukulinjaa on ainakin osittain tulkittu väärin. esim. Höökiä, Tarvosta ym. On kytketty Strnagiin vanhojen uskomusten perusteella, ilman lähteitä.
eteläpohjalaisissa Juurissa on paljon juttuja ajalta, jonne ei kirkonkirjat ulotu, mutta oikeudenkäyntejä on ollut, juuri tuoltakin alueelta. Esim. nelimarkan alkupäätä on oikaistu.
http://suku.genealogia.fi/showthread.php?p=325045#post325045 . Minusta kuulostaa että siellä tehdään käyttäjän toimesta tuotantojärjestelmässa testauksia jotka kuuluisi tehdä testijärjestelmissä ja silloin kehittäjien toimesta. Tuotantojärjestelmään kuuluu olennaisena osana käyttäjäehtojen mukainen toiminta, ja testit näyttävät sisältäneen aktiviteetteja, esim yhteishallinnollisten profiilien tyhjentäminen, joka on käyttäjäehtojen vastaista.Oli vaikka minkälainen auktoriteetti jollain alueella, käyttäjäehdot pätevät.
Pitääkö paikkansa, että Strangin sukuun liittyvät tiedot ovat olleet ihan hihasta vedettyjä, vai onko kyse puutteellisista lähdetiedoista? Itse en ole ollut yhteydessä sukuseuraan, enkä ole nähnyt yhtäkään sukukirjoista, enkä muutenkaan tutki näin vanhoja sukutaustoja.
Sinänsä tietysti fantasiasukupuut pitäisi irroittaa maailmanpuusta, mutta onko tässä ylitetty jokin raja...
En ole Strangin sukua, enkä sitä tunne.
Mutta ainakin yhdestä kytkennästä EP Juurissa todetaan:
Matti Lund, Alajärven Höökin suvun alkuperä, Eteläpohjalaiset Juuret 1/2021:
Heikki Ollinpoika Höök perusti Alajärvelle talon vuoden 1560 vaiheilla. Selvästi Heikki Ollinpojan hallinnassa oli täysin uusi talo Pietarsaaren markissa. Sille ei voida osoittaa mitään edeltäjää. On varoitettava sukupuista, joihin on keksitty jotain aivan muuta. Näyttää syntyneen perinne, jonka perään ei kysellä, että Alajärven Höökeillä olisi joku muu kantavanhus kuin Heikki Ollinpoika. Se perustuu ilmeisesti väärään tietoon, joka on syytä visusti haudata.
Heikki Ollinpojan tilalle ei voida osoittaa ketään toista eikä kameraalisista asiakirjoista mitään aikaisempaa lähtökohtaa lähettyviltä, yhtä vähän Strangin kuin muistakaan vanhemmista Pietarsaaren markin tiedoista.
Ei ne vanhojen sukukirjojen tiedot taida olla hihasta temmattuja, mutta tietojen hankinta on niin oleellisesti muuttunut ja helpottunut, että sukujen lähtötiedot muuttuvat, kun tietoja löytyy digiarkistoista niin Suomesta kuin Ruotsistakin, testamentteja, käräjäpöytäkirjoja, syytinkisopimuksia, ruodutusluetteloita, voudintilien yms lisäksi. ja lähteitä myös osataan tulkita entistä paremmin.
Varsin moni eteläpohjalainen suku on joutunut tunnustamaan vanhan juontonsa vääräksi. Yksi nainen itki, kun esi-isäksi paljastuikin vävy, eikä alkuperäisen suvun miespuolinen perijä, että mitä sellaisilla sukukirjoilla tekee.
Olemme näitä kyröläisten ja ilmajokisten kesken korjailleet hiljalleen kymmeniä, jos ei satoja.
Nyt on jotenkin voimistettu sanankäyttöä, vandalismi!!????
ehkä taustoihin tutustuminen on jäänyt vähemmälle.
Tässä on muutaman, jotka on jotain kautta olleet kytköksissä Strangiin, eivätkä näyttäisi sinne kuuluvan.
N. N.
Pekko Nelimarkan tuntematon vaimo
Söffring Pehrsson Söyring
Söyrinki Pietarinpoika Söyrinki
Matti Söyringinpoika Kultalahti
Söyrinki Pietarinpoika Söyringin poika Erkki
Matti Söyringinpoika Kultalahti
Söyrinki Pietarinpoika Söyringin poika Matti
1500-1600 -lukujen tutkimiseen on kyllä Genissä osaamista, mutta se on toki pisteittäistä. Laajin osaaminen lienee Geni-kuraattori Erkki A Tikkasella, joka on muutenkin tunnettu Suomen keskiajan ja sen jälkeisten aikojen tutkija.
Eteläpohjalaisia 1500-1600 lukujen osaajia ei jostaan syystä ole paljonkaan Genissä, mikä on valitettavaa. Asia on kuitenkin sellainen, että eteläpohjalaisten pitäisi itse osata hoitaa asiaa kuntoon. Asiaa ei kuitenkaan auta tunteelliset purkaukset, vandalisointi yms. Täytyy pystyä parempaan.
Ei voida olettaa että muut, jotka tutkivat vallan muita alueita, tulisivat nopeasti apuun vaikka halua olisikin. On vain käytännön mahdottomuus alkaa nopeassa aikataulussa syventyä aivan uuteen alueeseen. Itsekin tutkin lähinnä Aunuksen ja Raja-Karjalaa, venäjänkielisistä dokumenteista, myös 1600-luvulla.