Jakob (Jeppe) Kurki - mietittävää

Started by Janne Matti Johannes Saarinen on Saturday, July 17, 2021
Problem with this page?

Participants:

Profiles Mentioned:

Related Projects:

Showing 1-30 of 50 posts

Jakob ”Jeppe” Kurjen vanhemmiksi sopivat Nils Kurki ja Cecilia Folkunga. Näin onkin monissa sukupuissa. Täällä tunnutaan kuitenkin uskovan yhden ihmisen sukujohtoja muita enemmän.

Käsittämätöntä, ettei mahtavalla ritarilla Nils Kurjella olisi ollut lainkaan omia lapsia. Jeppe Kurki sai suuren perinnön ja nousi yhteiskunnan huipulle, eikö se kerro tarpeeksi.

Sukulaisuussuhteet perustuvat aina lähteisiin, ei oletuksiin. Genoksen artikkeli Jeppe Kurjesta on kirjoitettu lähteiden mukaisesti ja korjattu vanhempien tutkimusten oletuksia.
Cecilia Folkungalla ei ollut lapsia Nils Kurjen kanssa, mikä paljastuu muistakin lähteistä. Tätä asiaa on käsitellyt useat eri tutkijat ja kaikki ovat päätyneet siihen samaan lopputulokseen. lähteet eivät tunne Cecilialta lapsia Nils Kurjen kanssa. Hänen omaisuutensa on tullut todennäköisesti hänen äitinsä puolelta, ei isän.

Kaksi mielenkiintoista asiaa vaivaa silti, mikä selittäisi sen, että näinkin myöhään kuin 1300- ja 1400-lukujen vaihteessa ei olisi mitään lähteitä Jeppe Kurjen isästä, ja se, mistä Kurki on hänen nimessään peräisin.

Ilmeisesti aikalaisille kuitenkin on ollut tiedossa Jeppe Kurjen syntyperä.

Todennäköisin polku Kurki-nimelle on Jepen äitin puolelta. Hänen isoäitinsähän oli Jakob Kurjen tytär.
1300- ja 1400-luvuilla on paljonkin ertasoisia mahtimiehiä, joiden isä on tuntematon. Omaisuutta on tullut äidin puolelta tyttärelle, joka on ollut naimisissa jonkun perimältään tuntemattoman miehen kanssa ja näin miehestä tulee rikas vaimonsa perinnön ansiosta. Heidän lapsistaan tulee tätä kautta myös vaikutusvaltaisia henkilöitä.

Eli.. tuskin on mahdollista, etteivät aikalaiset olisi tienneet Jeppe Kurjen isää, mutta toisaalta on voinut olla, että Jeppe Kurjen on ennemmin kannattanut nimensä kautta kuulua ennemmin Kurki-sukuun kuin isänsä sukuun.

Huono juttu vain näin jälkeläisen näkökulmasta katsottuna.

Re: Cecilia Folkunga

Katso:
https://www.adelsvapen.com/genealogi/Folkunga%C3%A4ttens_o%C3%A4kta...

TAB 8
1. Cecilia Filipsdotter

Cecilian on tämän mukaan mainittu ensimmäisen kerran 1375 yhdessä velipuolensa Erik Erikssonin kanssa. Cecilia avioitui ensimmäistä kertaa 20.1.1381 Olof Karlssonin kanssa, ja toisen kerran 1.7.1400 Nils Kurjen kanssa. Lapsia ei mainita. Jos lapsia kuitenkin oli, on syytä muistaa, että naisten hedelmällisyys heikkenee iän myötä, ja jos jälkimmäinen avioliitto solmittiin liki 20 vuotta ensimmäisen jälkeen, on melko todennäköistä, että Cecilian mahdolliset lapset olisivat ensimmäisestä avioliitosta.

Adelsvapenista voi lukea suoraan tietoja, mitä Ceciliasta tiedetään. Nilsillä ei ollut perillisiä, koska hänen omaisuutensa peri hänen veljenpoikansa.

Cecilia nämnes redan 1375 och var alltså troligen född av den första av dennes båda 1390 nämnda hustrur, Ingeborg Kettilvastadotter. Hon var 20.1 1381 gift med Olof Karlsson (tre mindre fyrkanter, en i vartdera sköldhörnet), som levde 28.4 och 7.7 1389, möjligen ännu 1392. Cecilia levde ännu 26.9 1434 men var död 20.1 1435. (En dotter till Cecilia Filipsdotter var gift med Mårten Duva (ej av ätten Dufva i Finland), vilken nämnes 1411—1415, och vars söner Per och Olof Duva gjorde anspråk på arvet efter »mormodern» Cecilia Filipsdotter. Denna dotter var säkert i hennes gifte med Olof Karlsson, eftersom Nils Korke ärvdes av brorsonen Olof Svärd (äldre ätten).

Ehkä olisi hyvä lisätä, että tuo tieto on eri sivulta kuin aiemmin linkkaamani Folkunga-suvun aviottomaan haaraan liittyvä sivu, nimittäin Kurki-sukua käsittelevältä sivulta: https://www.adelsvapen.com/genealogi/Kurck_%C3%A4ldre_%C3%A4tten

Tuo Erkki A Tikkasen siteeraama kohta löytyy kohdasta TAB 5.

Miten pitkälle voi tehdä päätelmiä pelkän perinnönjaon perusteella, kun onhan sitä voinut antaa perintöä kenelle haluaa tai myydä perintöä kenelle haluaa tai olla velkaa jollekin?

Perinnöt on jaettu lähinnä sukulaisille, ettei tilat ja tavarat, sekä maa-alueet karkaa ulkopuolisille, kuten nykyisinkin pääasiassa. Suvulla on ollut vahva oikeus perimiseen, ei perintöä voinut kovinkaan helposti luovuttaa ulkopuolisille, jos kerran rintaperillisiä oli olemassa. Myös kaukaisemmat sukulaiset otettiin mukaan perinnönjakoon, toisin kuin nykyisin, kun meillä on kavennettu perintöön oikeuttavien määrää aika radikaalisti.

SIlti tuossa on tieto, jota ei löydy Jakob (Jeppe) Kurjen profiilista: "Nils Korke ärvdes av brorsonen Olof Svärd (äldre ätten)." - Eli Jakob (Jeppe) Kurjella oli veli, ja tällä poika nimeltä Olof.

Jakob Kurjen äidin veljenpoika, eli hänen serkkunsa.

Olof Pedersson Svärd

Kuten Jay Eerola jo vastasikin, Jeppe Kurjen profiiliin on turha lisätä sellaista tietoa, mikä ei koske häntä kuin kaukaisesti. Hänen serkkunsa siis peri Nils Kurjen, joka itse oli lapseton.

Olof Pedersson Svärd is my18th great grandfather.

Olisiko serkusta käytetty nimitystä "brorsonen"? Samat etunimet esiintyivät usein suvussa useita kertoja, joten hänellä on saattanut olla myös senniminen veljenpoika. Mutta ehkä kannattaisi ensin selvittää Adelsvapenin käyttämä lähde, ja tarkistaa vielä sieltä.

Jos kyse on Nils Kurjesta, ja hänet peri veljenpoika Olof, niin silloin kyseessä on 'brorson'.

Patrick, jos tuo kirjoituksessasi oleva lause tulkitaan oikein, kyseessä on Nilsin veljenpoika, eli Olof Svärd. Kyse ei siis ole Jakobin veljenpojasta.

"Nils Korke ärvdes av brorsonen Olof Svärd (äldre ätten)."

Ah, niinpä onkin. Pahoittelen, lanka pääsi hetkeksi karkaamaan käsistäni.

Jotenkin vaikea uskoa, että ritari Nils Kurki olisi ollut impotentti. On sekin toki mahdollista. Tuohon aikaan kun ei ollut mitään ehkäisyä. Todennäköisesti merkkihenkilöillä oli enemmän lapsia kuin mitä pystytään todistamaan luotettavasti.

Alkuperäiset lähteet olisi aina tietty kivoja. Odotan sitä, että kaikki arkistot saadaan digitoitua ja syötettyä tekoälylle.

Lapsettomuus voi johtua ihan kummasta osapuolesta vaan. On tietysti mahdollista, että yksi sisaruksista ei voi saada aikaan jälkikasvua, vaikka se muilta onnistuukin. Jos kahden eri vaimon kanssa ei lapsia tule, voi vika olla ennemmin miehessä tai sitten on käynyt erittäin huono tuuri asian suhteen. Oma valinta on vähemmän todennäköinen, vaikka on naimattomiakin ollut vanhoina aikoina, esivanhemmissakin...

Uskonto sanoo: "lisääntykää ja täyttäkää maa". Ritari varmasti oli uskovainen mies, joten lapsettomuus ei ollut oma valinta.

Eiköhän kaikki keskiaikaiset lähteet ole jo digitoituina saatavilla, myös puhtaaksikirjoitettuinakin. Ne löytyy meidän Kansallisarkistosta, ne jotka ovat säilyneet vuosisatojen kuluessa. Uusia lähteitä tuskin enää löytyy, mutta ihmeitä voi tapahtua.

Janne Saarinen, onhan Nils Kurjella saattanut olla lapsia, mutta kuten varmasti kaikki olemme huomanneet, menneinä aikoina lapsikuolleisuus oli korkea. Huonolla onnella suurestakaan lapsikatraasta ei välttämättä yksikään elänyt aikuiseksi asti.

Luulen, että tässä olisi kuitenkin enemmän kyse siitä, että Cecilia-rouva oli todennäköisesti jo ohittanut hedelmällisimmän iän avioituessaan Nilsin kanssa, olihan ensimmäinen avioliitto solmittu jo lähes 20 vuotta ennen avioliittoa Nilsin kanssa.

1300-1600-luvuilla Suomessa, Ruotsin Itämaassa, lainsäädäntö määritti avioliiton solmimiselle vähimmäisiän, joka oli miehille 15 vuotta ja naisille n.12 vuotta. Ikärajan saavuttaminen edellytti fyysistä sukukypsyyttä.

Tuleeko Cecilia ikä jossain selville? Tuon ajan nainen on joskus ehtinyt saada lapsia kolmestakin avioliitosta. Nilsistä mainitaan Adelsvapenissa:"..gift med häradshövdingen i Frösåkers hd riddaren Nils Korke (Kurck, äldre ätten), som tidigare varit gift med en okänd kvinna." Oliko Nilsillä ollut lapsia? AIvan mahdotonta tietää, vai eikö kyennyt lapsia saamaan. Impotenttius on sitten aivan eri asia.

Tartuntataudit ja tulehdukset ovat voineet vaikuttaa lisääntymiselimiin ja aiheuttaa lapsettomuutta. Ravitsemuksen puute tai aliravitsemus voi heikentää hedelmällisyyttä. Joissain tapauksissa synnynnäiset epämuodostumat tai anatomiset poikkeavuudet voivat vaikuttaa lisääntymiselinten toimintaan. .

Eli lopulta aivan aivan mahdotonta tietää ja siten loputonta spekulointia. Tiedämme valitettavasti vain sen mitä lähteet kertovat

En ole nähnyt Cecilia Filipsdotterin ikää, mutta ensimmäinen avioliitto Olof Karlssonin kanssa solmittiin Adelsvapenin perusteella 20.1 1381, runsaat 19 vuotta ennen toista avioliittoa Nils Kurjen kanssa 1.7 1400,. Niissä tapauksissa, joissa minä olen nähnyt naisen saavan lapsia kolmessa avioliitossa, nuo avioliitot ovat kahden ensimmäisen miehen varhaisen kuoleman takia jääneet lyhyemmiksi.

Toki Cecilia on saattanut olla vielä lisääntymiskykyinen avioituessaan Nilsin kanssa, jos oletetaan, että hän oli vaikka juuri täyttänyt 12 vuotta avioituessaan Olof Karlssonin kanssa, hän olisi ollut 31-vuotias avioituessaan Nils Kurjen kanssa. Ehkä tuon ajan ravitsemus ja sairaudet ovat jouduttaneet menopaussia, mutta on toki mahdollista, että Cecilia olisi ehtinyt synnyttää Nilsille lapsen tai muutamankin. Koska näitä ei kuitenkaan mainita Nilsin perillisinä, tästä voi olettaa, että jos yhteisiä lapsia oli, he ovat kuolleet ennen isäänsä.

Viittasin tavitsemuksella, tartuntataudeilla ja tulehduksilla Nils Kurjen lapsettomuuteen. Cecilia oli hedelmällinen todistetusti.

Historian kirjat eivät anna tietoa että Nilsillä olisi ollut lapsia edellisestäkään suhteesta ("som tidigare varit gift med en okänd kvinna.") , joten hän on jäänyt historian kirjoihin lapsettomana miehenä, ei mikään kovin erikoinen ilmiö kuitenkaan. Lähteiden ulkopuolella kaikki muu on spekulointia.

Vielä on se mahdollisuus, että kyse oli kiistanalaisesta tai epäselvästä perinnöstä.

Käännökset ruotsinkielisestä wikipedia-artikkelista.

On olemassa keskiaikainen kirje [ 1 ] , jossa Olof Svärd mainitsee yhden kartanoistaan ​​perinnönä Nils Korkelta. Kirje panttita tavaraa Olof Svärdin pojalle ja Olof Svärd pitää tarpeellisena taata pantti kolmella eri vaihtoehdolla, mukaan lukien sellaisella, jonka omistajuuden hän perustelee Nils Korken perinnönä. Kirjeessä mainitaan mahdollisuus, että kyseinen perintö voitaisiin ottaa Olof Svärdin pojalta. Kirjeen sanamuoto ja mahdolliset tulkinnat keskiaikaisista perintölaeista jättävät avoimeksi mahdollisuuden, että kyseessä olisi voinut olla kiistanalainen tai muuten epäselvä perintö, mikä ei sinänsä välttämättä sulje pois Nils Korken rintaperillisten olemassaoloa.

Hänen vanhempansa mainitaan selvästi Nils Korkena ja Cecilia Filipsdotterina Suomen aateliston sukututkimuksessa [ 2 ] , Peder Månsson Utterin Collectanea Genalogica [ 3 ] ja Johannes Messenius. Theatrum Nobilitatis Suecanae [ 4 ] .

There is a medieval letter[1] in which Olof Svärd mentions one of his estates as an inheritance from Nils Korke. The letter pledges goods to Olof Svärd's son and Olof Svärd finds it necessary to guarantee the pledge with three different options, including one whose ownership he justifies as an inheritance from Nils Korke. The letter mentions the possibility that the inheritance in question could be taken from Olof Svärd's son. The wording of the letter and the possible interpretations of the medieval inheritance laws leave open the possibility that it could have been a disputed or otherwise unclear inheritance which does not in itself necessarily exclude the existence of breast heirs to Nils Korke.

His parents are clearly mentioned as Nils Korke and Cecilia Filipsdotter in the genealogy of the Finnish nobility [2], Peder Månsson Utter's Collectanea Genalogica [3] and Johannes Messenius Theatrum Nobilitatis Suecanae [4].

Janne Saarinen,
First of all, we are obviously distant relatives, but it looks like it is at least 12 generations in between us.
And we are both interested in and related to Jeppe Kurki. As I do not understand Finnish I have not been able to take part of the other views on the matter about Jeppes parents. But I have read your English text and my question is: Are the (2), (3) and (4) references you mention available in any way?
Best regards Sven-Erik Wallin, Stockholm

Sven-Erik, check the references in Wikipedia References.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Kurck#cite_note-1

Showing 1-30 of 50 posts

Create a free account or login to participate in this discussion