Dzień dobry,
Mam pytanie dotyczące etykiety na geni. Rozumiem, że filozofią geni jest stworzenie wspólnego drzewa osób spokrewnionych. Jestem spokrewnione z siecią osób, które mieszkały w Warszawie w XIX w i są to dość znane mieszczańskie rodziny. Niektóre z ich profili stworzyłam, inne już istniały i dodałam do nich informacje, które znalazłam sama. Ostatnio w moim centrum łączenia zaczęły się te profile pojawiać. Kilka z nich połączyłam, bo na początku myślałam, że to zwykła pomyłka (ktoś nie sprawdził, czy profil już istnieje). Okazuje się, że inny użytkownik geni tworzy tę sieć rodzin równolegle, generując duplikaty. Napisałam też do autora z prośbą o sprawdzanie czy profil już istnieje i nie generowanie duplikatów.
Osoba zareagowała dość nerwowo, stwierdziła, że to jest jej rodzina i że ona będzie pracować tak jak chce. Z tego co widzę dalej tworzy duplikaty.
Nie chcę wchodzić w wojnę, nie chciałabym też żeby te rekordy posiadały dublety. Czy jest jakieś centrym dysput, gdzie możnaby taką sprawe przedstawić?
Kasia Marchlińska