Arja Saijonmaa

public profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Arja Enni Helena Saijonmaa

Birthdate:
Birthplace: Mikkeli, Finland
Immediate Family:

Daughter of Ilmo Pietari Saijonmaa and Enni Esteri Toivakka
Sister of Private
Half sister of Private; Private and Antti Toivakka

Occupation: tailteilija
Managed by: Private User
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Arja Saijonmaa

Arja Enni Helena Saijonmaa (s. 1. joulukuuta 1944 Mikkeli)

Saijonmaa varttui hammaslääkäri-isän ja pianistiäidin tyttärenä ja oppi soittamaan pianoa jo ennen kuin oppi lukemaan. Mozartin pianokonserton hän osasi soittaa 12-vuotiaana. Perheessä harrastettiin musiikin lisäksi teatteria, ja Arja opiskeli alaa vaihto-oppilaana Yhdysvalloissa. Palattuaan Yhdysvalloista takaisin Suomeen Arja aloitti opiskelut Sibelius-Akatemian solistilinjalla.[8] Saijonmaa kirjoitti ylioppilaaksi 1964 Mikkelissä ja aloitti sen jälkeen opinnot Helsingin yliopistossa, Sibelius-Akatemiassa ja myöhemmin vielä Taideteollisessa korkeakoulussa. Hän valmistui 1992 filosofian kandidaatiksi.

Saijonmaa valittiin Aftonbladet-lehden yleisöäänestyksessä Ruotsin karismaattisimmaksi naiseksi 1985.

Seuraavana 1986 vuonna hänelle myönnettiin Suomen Leijonan Ritarikunnan Pro Finlandia -palkinto ja vuoden naissolistin Emma-palkinto.

Vuonna 1988 Saijonmaalle myönnettiin Eleanor Roosevelt -säätiön palkinto työstä ihmisoikeuksien hyväksi.

Vuonna 2006 hän oli ehdolla Iskelmä-Finlandia -palkinnon saajaksi.[5] 

Vuonna 2011 Saijonmaa jakoi Oslossa Carnegie Art Awardin, joka on yksi maailman suurimmista taidepalkinnoista, suomalaiselle Heikki Marilalle. Saijonmaata ennen palkinnon ovat jakaneet esimerkiksi kuningatar Margareta, Vigdís Finnbogadóttir, kruununprinsessa Victoria, Tarja Halonen ja kuningatar Sonja.[12]

 Syyskuussa 2017 Saijonmaalle luovutettiin korkein Pablo Neruda -kunniamerkki, jonka Chilen valtio myöntää taiteilijalle. Saman tunnustuksen ovat aiemmin saaneet esimerkiksi oopperatähti Placido Domingo ja U2:n keulakuva Bono.[21]

Saijonmaa alkoi esiintyä laulajana ja näyttelijänä 1960-luvulla. Hänen ulkomainen uransa alkoi 1970-luvun alussa, kun hänet kiinnitettiin solistiksi Mikis Theodorakisin maailmankiertueeseen.
Saijonmaa on 1970-luvun lopulta lähtien tehnyt pääosan taiteellisesta työstään Ruotsissa. Monipuolisen laulu-uransa aikana hän on esittänyt muun muassa poliittisia lauluja, ranskalaisia chansoneita, etnomusiikkia, suomalaisia tangoja ja ruotsalaista diskoiskelmää. Saijonmaa on levyttänyt suomeksi, ruotsiksi ja useilla muilla kielillä.

Hänet on koko uransa ajan tunnettu myös poliittisena aktivistina.
Hän pyrki RKP:n sitoutumattomana ehdokkaana Euroopan parlamenttiin 1996 ja kansanedustajaksi eduskuntavaaleissa 2003, mutta hänen saamansa äänimäärät jäivät vaatimattomiksi

Saijonmaa on tehnyt myös joitakin elokuva- ja teatterirooleja ja lisäksi Saijonmaalla on ollut kabaree- ja revyyesityksiä . Hän on myös julkaissut kirjan suomalaisesta saunasta ja omaelämäkertansa.

ON laulaja, näyttelijä ja kirjailija, joka on luonut uraa myös ulkomailla. Hän asuu nykyään Tukholmassa, toisinaan myös Pariisissa ja Helsingissä.

Arja Saijonmaa Wikipediassa

Arja Saijonmaan esitystuotanto Suomen Äänitearkistossa

view all

Arja Saijonmaa's Timeline

1944
December 1, 1944
Mikkeli, Finland