Corfitz Jacobsen Ulfeldt

How are you related to Corfitz Jacobsen Ulfeldt?

Connect to the World Family Tree to find out

Corfitz Jacobsen Ulfeldt's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Related Projects

Corfitz Jacobsen Ulfeldt

Danish: Ulfeldt
Birthdate:
Birthplace: Hagenskov Castle, Danmark
Death: February 20, 1664 (57)
Between Basel and Neuenburg, Rhinen, Germany
Place of Burial: former Franciscan Monastery, Germany
Immediate Family:

Son of Jakob Jacobsen Ulfeldt, til Kogsbølle og Selsø and Birgitte Lauridsdatter Brockenhuus
Husband of Leonora Christine von Schleswig-Holstein
Ex-partner of Dina Vinhofvers
Father of Christian Corfitzsøn Ulfeldt; Jacob Corfitzsøn Ulfeldt; Anne Cathrine Cassette; Franz Corfitzsøn Ulfeldt; Louis Corfitzsøn Ulfeldt and 12 others
Brother of Knud Jacobsen Ulfeldt, til Hverringe; Frands Jacobsen Ulfeldt; Laurids Jacobsøn Ulfeldt, til Egeskov og Harridslevgaard; Flemming Jacobsen Ulfeldt, til Orebygaard; Elsebeth Jacobsdatter Ulfeldt and 5 others

Occupation: riksråd, riksgreve, Landsförrädare, cr Reichsgraf 1641, cr swedish graf 1658, Reichshofmeister in the Kings´ Council (+executed in effigie as Reichsverräter in Copenhagen 13.11.1663), København, Denmark, rigshofmester
Managed by: Private User
Last Updated:

About Corfitz Jacobsen Ulfeldt

Corfitz Ulfeldt

  • Son of Chancellor Jakob Ulfeldt and his wife Birgitte Brockenhuus
  • Corfitz Ulfeldt, a Danish diplomat and nobleman (1606-1664)

Married

Links

http://www.denstoredanske.dk/Danmarks_geografi_og_historie/Danmarks...
http://www.fredericiashistorie.dk/html/fredericia/navne/ulfeldt.html

https://tidsskrift.dk/index.php/historisktidsskrift/article/view/31...

http://finnholbek.dk/genealogy/getperson.php?personID=I6089&tree=2

http://en.wikipedia.org/wiki/Corfitz_Ulfeldt_%281606-1664%29

http://no.wikipedia.org/wiki/Corfitz_Ulfeldt

http://da.wikipedia.org/wiki/Corfitz_Ulfeldt

http://sv.wikipedia.org/wiki/Corfitz_Ulfeldt


Corfitz Ulfeldt (født 10. juli 1606 på Hagenskov slot ved Assens, død mellom 14. og 20. februar 1664) var en dansk politiker og senere landsforræder.

Bakgrunn og familie

Ulfeldt var sønn av rikskansler Jakob Ulfeldt og Birgitte Brockenhuus. Han giftet seg 9. oktober 1636 med Christian 4.s og Kirsten Munks datter Leonora Christina.

Oldefedre på morens side var riksmarsk Frands Brockenhuus og admiral Peder Skram. Også Oluf Akselsen Thott - en av Akselsønnerne - er blant hans forfedre, likesom Tyge Krabbe som var hans tippoldefar.

Utdannelse

Ulfeldt var elev ved Herlufsholm skole i perioden 1613-1617. I 1618 ble han sendt på studiereise til flere europeiske land sammen med fem av sine brødre. Han var immatrikulert ved universitetet i Padova i 1628-1629, hvor han studerte hos venetianeren Cesare Cremonini.

Arbeid hos kongen

I desember 1629 ble Corfitz Ulfeldt hoffjunker og i 1630 kammerjunker hos Christian 4. Som kammerjunker var det hans ansvar å tilrettelegge kongens hverdag.

23 år gammel ble han forlovet med den 9-årige kongedatter Leonora Christina, og i 1636 gjorde Christian 4. ham til medlem av riksrådet og i 1637 også stattholder på Københavns slott, hvor han fikk tilsyn med Københavns forvaltning og ansvaret for orlogsverftet på Bremerholm, for Tøjhuset og for Provianthuset. Han deltok i fredsforhandlingene mellom Danmark-Norge og Sverige som i 1645 førte frem til Freden i Brömsebro.

Utenlandsopphold

Han var på diplomatisk reise til England 1640 og 1642, og til keiseren i Regensburg 1641. Han ble utnevnt til rikshofmester 1. april 1643. Sammen med Leonora Christina ble han sendt på diplomatisk reise til Haag og Paris i 1646.

Konge i Danmark

Etter Christian 4.s død styrte Ulfeldt Danmark i flere måneder, inntil svogeren Frederik 3. ble innsatt som konge. Forholdet mellom de to herskelystne herrene var ikke godt. Rikshofmester Ulfeldt gjorde i forbindelse med kongevalget 1648 alt for å innskrenke kong Frederiks makt. Han på sin side innledet en undersøkelse mot Ulfeldt, hvor hans finansadministrasjon ble gransket. Kongen underskrev 1651 et dokument hvor en hel rekke anklager ble rettet mot rikshofmesteren, blant annet ble han mistenkt for å ha begått underslag på flere hundre tusen daler fra Øresundstollen, som han personlig administrerte.

I svensk tjeneste

Ulfeldt fant det da best å flykte til utlandet, og gikk deretter i svensk tjeneste. I Sverige arbeidet han år etter år med å hisse opp den svenske regjeringen mot Danmark. Da Karl X Gustav 1657 bestemte seg for å invadere Danmark, sluttet Corfitz Ulfeldt seg personlig til den svenske hær og dro som fiende frem gjennom sitt eget fedreland. Dermed ble han også medansvarlig for mordene på tusenvis av sine landsmenn. Ulfeldt lånte også velvillig og av egen lomme på denne tid den svimlende sum av 150 000 riksdaler som understøttelse til den svenske kongen; penger han med stor sannsynlighet hadde stjålet fra den danske stat.

Med en dansk landsforræder ved sin side og med den danske stats penger i lommen lyktes det således Karl X Gustav at erobre nesten hele Danmark, og en viss sadisme kan spores hos svenskekongen da han ved fredsforhandlingene sendte landsforræderen Ulfeldt som svensk forhandler til Danmark.

I 1658 ble Ulfeldt utnevnt til en av guvernørene over det erobrede Skåne. Han kom imidlertid snart på kant med Karl X Gustav og ble blant annet anklaget for å ha røpet stormen på København under den andre danske krig.

Fengslet i Danmark

Ulfeldt ble idømt husarrest mens han ventet på rettssaken, men hadde flaks og flyktet sammen med sin hustru Leonora Christina til Danmark, hvor de ble atter fengslet og satt inn på Hammershus festning på Bornholm. Her ble ekteparet underlig nok løslatt etter et bønneskrift. Betingelsen var at de frasa seg alt de eide.

På en utenlandsreise i 1662 fortalte Ulfeldt kurfyrsten Wilhelm af Brandenburg at han planla å styrte den danske kongen, og han tilbød kurfyrsten Danmarks krone. Da Wilhelm avslørte ham, ble Ulfeldt dømt til døden i Danmark.

Man fikk aldri tak i ham, men hustruen, kongsdatteren Leonora Christina, ble arrestert under et besøk i England og satt i fengsel i Blåtårn på Københavns Slot. Hun ble først løslatt etter 22 år og døde i 1698. Ulfeldt døde i 1664 i Tyskland som en lutfattig og forfulgt mann.

Hentet fra «http://no.wikipedia.org/wiki/Corfitz_Ulfeldt»



Corfitz Ulfeldt var eier av Sørheim godset i Luster og Forthun i Lærdal i Norge. Gårder som slektene Theiste, Krückow og Morgenstierne har vært eiere av og hvor eierene var slekten til Kongen og hans halvsøster Ulfeldt sin kone..

http://no.wikipedia.org/wiki/Corfitz_Ulfeldt :

Corfitz Ulfeldt (født 10. juli 1606, død mellom 14. og 20. februar 1664) var en dansk adelsmann og politiker. Han var sønn av rikskansler Jakob Ulfeldt og Birgitte Brockenhuus.

Ulfeldt var elev ved Herlufsholm skole i perioden 1613–1617. I 1618 ble han sendt på dannelsesreise til flere europeiske land sammen med fem av sine brødre. Han var immatrikulert ved universitetet i Padova i 1628–1629, hvor han studerte hos venetianeren Cesare Cremonini.

Tilbake i Danmark ble han i desember 1629 utnevnt til hoffjunker og i 1630 til kammerjunker hos Christian IV. Som kammerjunker var det hans ansvar å tilrettelegge kongens hverdag.

23 år gammel ble han forlovet med den 9–årige Leonora Christina som var datter av Christian IV og hans ektefelle til venstre hånd; Kirsten Munk. Ekteskapet kom i stand på bakgrunn av Christian IVs langsiktige strategi når det gjaldt ønsket om å kunne demme opp for riksrådets makt. Han sørget for å få døtrene han hadde med Kirsten Munk gift med sønner fra høyadelen for på denne måten å danne en lojal adelsfraksjon. Ulfeldt og Leonora Christina giftet seg først 9. oktober 1636

http://no.wikipedia.org/wiki/Corfitz_Ulfeldt



http://da.wikipedia.org/wiki/Corfitz_Ulfeldt

http://www.denstoredanske.dk/Dansk_Biografisk_Leksikon/Monarki_og_a...

view all 21

Corfitz Jacobsen Ulfeldt's Timeline

1606
July 10, 1606
Hagenskov Castle, Danmark
1637
December 5, 1637
1638
1638
København
1639
March 18, 1639
København, København, Denmark
1640
1640
1641
1641
København
1643
October 1, 1643
Bruxeles, Belgien (Belgium)
1645
1645
1646
October 1646
Haag, Tne netherlands, Tne netherlands