Is your surname Kanerva?

Research the Kanerva family

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Ilkka Armas Mikael Kanerva

Finnish: Ilkka Kanerva
Birthdate:
Birthplace: Lokalahti, Finland
Death: April 14, 2022 (74)
Turku, Finland
Place of Burial: Lokalahti, Finland
Immediate Family:

Son of Wiljo Armas Kanerva and Aino Kyllikki Kanerva
Husband of Private
Ex-husband of Private User
Father of Private and Private
Brother of Private; Tunja Anneli Kanerva and Private

Managed by: Juha Kuokkanen
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Ilkka Kanerva

Kansanedustaja.


Kanerva oli 22-vuotias Turun yliopiston valtiotieteen opiskelija, kun hänet tempaistiin syksyllä 1970 kokoomuksen nuorten ehdokkaaksi Suomen Teiniliiton puheenjohtajan paikalle.

Vaikka hän hävisi äänestyksen Erkki Liikaselle, ehdokkuus avasi Kanervalle reitin politiikkaan. Vaalilauseesta ”I like Ike” jäi elämään lempinimi Ike. Vuotta myöhemmin hänet valittiin kokoomuksen nuorten liiton puheenjohtajaksi ja syksyllä 1975 kansanedustajaksi Varsinais-Suomesta.

Kansanedustajana Ilkka Kanerva jatkoi kuolemaansa saakka. Hänet valittiin kaksitoista kertaa, ja hän oli eduskunnassa yhtä mittaa yli 46 vuotta, pitempään kuin kukaan toinen kansanedustaja.

Ministerinä Kanerva oli yhteensä 3258 päivää kolmessa hallituksessa vuosina 1987–1995 ja 2007–2008. Tasavallan presidentti myönsi hänelle ministerin arvonimen vuonna 2017.

Kanervan ura oli yhtä menemistä ja tulemista viisikymmentä vuotta. Vauhdinpidon dokumentoi kesällä 2010 HS:n toimittaja Reetta Räty, joka teki Nyt-liitteeseen perusteellisen jutun kansanedustajan työviikosta keskellä kesälomaa. Loimaalta lähdettiin ja käytiin Turussa, Tampereella, Porissa, Naantalissa, Pihtiputaalla ja Mikkelissä osallistumassa kesätapahtumiin ja kohtaamassa ihmisiä.

Politiikassa ja urheilumaailmassa Iken tunsivat kaikki ja Ike tunsi kaikki. Hänellä oli ilmiömäinen nimi- ja kasvomuisti. Kun hän läimäytti yksittäistä rivimiestä olkapäälle ja kysyi kuulumiset, tämä ihmetteli, miten Ike saattoi muistaa edellisen tapaamisen vuosien takaa.

”Politiikka on verkosto. Joka liikkuu verkostossa, on vaikuttaja. Muut ovat vaikutettavia”, Kanerva kertoi haastattelussa. Hänen verkostoonsa kuuluivat presidentit Kekkosesta Niinistöön ja myös sadat poliitikot, virkamiehet, liikemiehet, toimittajat, urheiluihmiset ja julkkikset.

Valtaosan urastaan Kanerva liikkui politiikan huipun tuntumassa. Hänellä oli vaikutusvaltaa monissa ratkaisuissa ja valinnoissa, mutta hänen oma nousunsa korkeimmalle huipulle ei onnistunut. Kanerva hävisi kamppailun kokoomuksen puheenjohtajuudesta vuosina 1991 ja 2004.

Vielä kovempi takaisku tuli vuonna 2008, kun hän joutui luopumaan ulkoministerin salkusta kiusallisen kohun seurauksena. Ministeri oli Lapin matkallaan lähetellyt tuhmia tekstiviestejä ”eroottiselle tanssijattarelle”, joka julkisti viestit.

Ulkoministerin paikan menettäminen oli Kanervalle katkera paikka, koska hän oli jo nuorisopolitiikassa perehtynyt ulkopolitiikkaan ja viihtyi kansainvälisessä toiminnassa. 1970-luvulla Kanerva oli rakentamassa kokoomuksen suhteita Neuvostoliittoon ja poltti nuorena innokkaana sormiaan, mutta siirtyi ketterästi EU-jäsenyyden kannattajaksi, kun otollinen hetki 1990-luvun alussa tuli.

Hän teki näyttävän uran Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin parlamentaarikkojen puheenjohtajana 2010-luvulla ja aateloitiin järjestön kunniapuheenjohtajaksi.

Unto Hämäläinen: Eduskunnan pitkäaikaisin kansanedustaja Ilkka Kanerva liikkui valtaosan urastaan politiikan huipun tuntumassa. Muistokirjoitus, Helsingin Sanomat 14.04.2022 [https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008731278.html]

Lisätietoja:

view all

Ilkka Kanerva's Timeline

1948
January 28, 1948
Lokalahti, Finland
2022
April 14, 2022
Age 74
Turku, Finland
April 29, 2022
Age 74
Lokalahti, Finland