Mårten Filpusson, till Storby

public profile

Mårten Filpusson, till Storby's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Mårten Filpusson, till Storby

Birthdate:
Birthplace: Storby, Naantali, Finland
Death: after 1505
Storby, Naantali, Finland
Immediate Family:

Son of Filpus Jönsson, till Storby and Margareta Pedersdotter Danske
Husband of N.N. Olofsdotter Djäkn
Father of N.N. Mårtensdotter, till Storby; Olof Mårtensson, till Storby and N.N. Mårtensdotter, till Storby
Brother of Jöns Filpusson, till Storby; Brita Filpusdotter; Botilda Filpusdotter Jägerhorn and Bengta Filpusdotter

Occupation: Toimi Naantalin luostarin lahjoitusten vastaaottajana jo 1498. Omisti ½ Naantalin Luonnonmaan Isonkylän tilasta.
Managed by: Erkki A Tikkanen (Geni Curator- ...
Last Updated:

About Mårten Filpusson, till Storby

http://www.adelsvapen.com/genealogi/J%C3%A4gerhorn_af_Storby_nr_226

http://runeberg.org/frfinl/0234.html

http://www.genealogia.fi/genos-old/69/69_125.htm#T7

Mårten Filpuksenpoika. Vanhemmat Filpus Jönsinpoika ja Margareta Danske . Alaikäinen 1466, koska ei osallistunut sisarensa proventtilahjan hyväksyntään. Mainitaan ensimmäisen kerran 1485 ja viimeisen kerran 1511 Loimaan pappilan rajojen tarkastuksessa 1511. [41] Maakuntaoikeuden rälssilautamiehet näyttävät yhtä lukuunottamatta olleen Satakunnan ulkopuolelta, joten kysymyksessä lienee juuri Isonkylän Mårten. Mårten Filpuksenpoika ei ollut Ala-Satakunnan tuomari 1508-09, vaikka FMU:n hakemistossa näin väitetäänkin, sillä Mats Filpuksenpoika (Tomas Pederinpojan sukua) tunnetaan tuomarina 1497-1511. Alkuperäistä asiakirjaa kopioitaessa on Mats Philpusson luettu Mårten Philpussoniksi. [42] Naantalin luostarin taloudenhoitajaa ei tunneta 1498-1516 väliseltä ajalta. Mårten on ollut luostarin puolesta vastaanottamassa lahjoja jo 4.10.1498, [43] joten virka on saattanut välittömästi siirtyä hänelle veljeltä, jonka sinettiäkin hän käytti säännöllisesti. [44] Mårten Filpuksenpoika esiintyy pari kertaa Bitzien sukupiirin yhteydessä. Hän oli todistamassa 1485 Knut Bitzin antaessa huomenlahjan vaimolleen Birgitta Kristerintyttärelle ja Henrik Bitz nuoremman tehdessä maanvaihtoja. [45] - Puoliso N.N. Mårten Filpunpojan vaimon henkilöllisyys näyttää jäävän varmaa ratkaisua vaille.

Seppo Suvanto on arvellut Mårten Filpuksenpojan liittyneen Bitzien sukupiiriin Knut Bitzin äidin kautta, mutta se ei selitä, miksi hän oli todistajana myös Knut Bitzin serkun, Henrik Bitzin maanvaihdossa. [46] Kummassakin tilaisuudessa esiintyy sinettitodistajia, joilla ei ollut sukulaisuutta Bitzeihin. Siksi Mårten Filpuksenpojankaan ei välttämättä tarvinnut kuulua sukuun. Jos Mårten Filpuksenpojan ja Bitzien välillä on ollut sukulaisuus, niin se voi löytyä Bitzien isoäidin Anna Klauntyttären (Djäkn) ja tämän sisaren Birgitan välityksellä. [47] Birgitan vävy oli Olof Diegn. Koska Mårten Filpunpojan ainut poika oli nimeltään Olof, on syytä olettaa hänen saaneen ristimänimensä äidinisän mukaan, sillä suvussa ei aikaisemmin tunneta ketään Olofia. Aikaetäisyyden ja topografian puolesta hän sopii hyvin Mårten Filpuksenpojan apeksi. Olof Diegn asui Naantalissa 1480- ja 1490-luvuilla ja toimi luostarin voutina. [48] Jägerhornien polveutumista Olof Diegnistä on vaikea todistaa, sillä hänet tunnetaan etupäässä maan poisluovuttajana. Henrik Svärdin vävy oli kotoisin Kemiön Brännbodasta, mutta hän näyttää siirtyneen myöhemmin Naantalin luostarin taloudenhoitajaksi. [49]

Naantalissa vaikutti 1490-luvulla myös raatimies Olof Munck, jolla näyttää olleen yhteyksiä Karpalaisen rälssisukuun, [50] mutta sitä kautta ei synny linkkejä Bitzeihin.

Lapsia: Ulof Mårteninpoika. Tytär N.N.. Tytär N.N. .

Peder Dansken jälkeläiset Tapio Vähäkangas, Muurame Genos 69(1998), s. 125-138, 158Toimi Naantalin luostarin lahjoitusten vastaanottajana, omisti ½ Naantalin Luonnonmaan Isonkylän tilasta

view all

Mårten Filpusson, till Storby's Timeline

1440
1440
Storby, Naantali, Finland
1445
1445
Naantali, Finland
1485
1485
Isokylä, Luonnonmaa, Naantali, Finland
1505
1505
Age 65
Storby, Naantali, Finland
????
Luonnonmaa, Naantali, Finland