Martha Helene Jaago

How are you related to Martha Helene Jaago?

Connect to the World Family Tree to find out

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Martha Helene Jaago (Skott)

Also Known As: "Marta", "Scott", "Skott", "Jaago"
Birthdate:
Birthplace: Harku, Harjumaa, Eesti (Estonia)
Death: February 1992 (81)
Immediate Family:

Daughter of Hans Skott and Lena Skott
Ex-wife of Rudolf* Karl Jaago
Partner of Jüri Voldemar Truverk
Sister of Karel Alexander Skott; Johannes Valter Skott; Rudolf Skott and Elmar Skott
Half sister of Amilde Marie Pääsik

Managed by: Eda Liiväär
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Martha Helene Jaago

Marta Jaago (Martha-Helena, aastani 1936 Skott, ka Scott; 09.08./22.08.1910 Harku vald – surmaaeg ca 1992), näitleja ja tantsija. Eesti Näitlejate Liidu liige.

Tallinna aadressleht 1918

Tunnistati 1946 Eestis teadmata äraolijaks ja seega lahutati tagaselja mehe abielu:

Teadmata äraolijaks, kadunuks või surnuks tunnustamised.
Tallinna I Riiklik Notariaalkontor kuulutab TsK § 12 ja RNM § 81 alusel, et:
IX
kodanik Martha-Helena Hansu t. Jaago, n-na Skott, sünd. 22. aug. 1910 Harku vallas, kelle viimane teada olev alaline elukoht oli Tallinnas Lennuki 54 - 15 ja kellest viimased teated on saadud 1944. a. augustis, on tunnustatud teadmata äraolijaks ja sellekohane tunnistus välja antud 21. augustil 1946 not. reg. nr. 5614 all tema abikaasale Rudolf-Karl Jaani p. Jaago´le; 880

----------------------------------------------

Kuulake siis Marta Jaago lugu. Neiu viibis kunagi «Töölisteatris" peaproovil. Tuttavad olid teda kutsunud kaasa — muud mõtet temal polnud. Mängitavas tükis tuli ette selline lõbus koht, kus niisugune elav inimene nagu Marta Jaago ei saanud kuidagimoodi vait jääda, vaid hakkas täies hiilguses naerma. Seal astus tema juurde prl. Jürisson ja küsis ilma pikema jututa: kas te ei taha meil kaasa tõotada: vajame tütar last, kes naeraks ja edvistaks. Nii see siis tuli, et Marta Jaago igal õhtul «Töölisteatri" laval naeris ja edvistas oma lõbuks, sest neiu tol korral ei teadnudki, et naeru eest saab ka raha. Ta oli koguni haavunud, kui tolleaegne asjaajaja Reining talle surus kätte 30 krooni tasu. Kaks aastat naeris Marta Jaago teatris: korra oli temal sarnane osa, kus naeru tuli kõhistada üle kõrge barjääri — neiu oli siis nii hoolega oma asja juures ja «naeris" jalgadega nii südamlikult kaasa, et õrnad kulissid kärisesid ja jalad rebenenud papi vahelt saali vaatasid, mis aga tükis polnud sugugi ette nähtud. Kahe aasta pärast tuli ka esimene arvustus. Marta Jaagol on see tänapäeval peas sõna-sõnalt. Rasmus Kangro-Pool nimelt kirjutas: «Marta Skott (neiupõlve nimi) ei oska veel lavaliselt naeru kõhistada!!!!" Tuli muuta oma loomulik naer lavaliseks naeruks. Teater on õpetanud Marta Jaagole veel nii mõndagi. Muuseas ka — näputööde tegemise. See ala ei huvitanud sugugi püsimatut tütarlast. Aga teised kõik tegid ja ega's Marta Jaago võinud neist halvem olla. Teised küll ei uskunud, et tütarlaps, kes koguni «pudelis ei seisnud vait", võiks sellise tööga hakkama saada. Veeti kihla — ja jõululaupäevaks, kihlveo täht päevaks, oli Marta Jaagol seinavaip valmis. Nüüd on temal valminud juba mitu seinvaipa, linakesi ja kes teab kõik mida. Toosama neiu on näidelnud juba laste aias, kus ta käis koos Riina Reinikiga. Riina Reinik oli pöialpoiste printsess ja Marta Jaago pöialpoiss. Vahepeal, vanemate teadmata, õppis neiu akrobaadiks ja esines koguni Soome Tivolis. Kui asi avalikuks sai, järgnes jumalagajätt kooliga ja kibe peapesu vanematelt. Neiu on abielus kiviraidur Rudolf Jaagoga — eesti kuulsa maadleja pojaga.
Jutt siit: * https://dea.digar.ee/page/uudisleht/1938/05/15/5

Ajalehed:

view all

Martha Helene Jaago's Timeline

1910
August 9, 1910
Harku, Harjumaa, Eesti (Estonia)
1992
February 1992
Age 81