Martinus Matthiae Teit

Is your surname Teit?

Research the Teit family

Martinus Matthiae Teit's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Martinus Matthiae Teit

Swedish: Mårten Mattsson Teet
Birthdate:
Birthplace: Pernaja, Finland
Death: 1544 (29-38)
Stockholm, Sweden
Immediate Family:

Son of Matts Jönsson Teit and Brita Larsdotter Sarvilahti
Brother of Lars Mattsson Teit

Occupation: maisteri, piispan sihteeri
Managed by: Private User
Last Updated:

About Martinus Matthiae Teit


Lähti Mikael Agricolan kanssa Saksaan Pernajasta. Teit, Martinus Matthiae (K 1544)

reformaattori, Maarian kirkkoherra, kruununperillisen opettaja

Martinus Matthiae Teit oli yksi niistä kahdeksasta nuorukaisesta, jotka piispa Martinus Skytten aikana lähtivät Martin Lutherin ja Philipp Melanchthonin yliopistoon ja kotiin palattuaan uudistivat Suomen kirkon "Wittenbergin seurakunnan esimerkin mukaan".

Pernajalaiseen pienrälssiin kuuluvan Martinus Matthiae Teitin opintie on mahdollisesti alkanut Viipurin koulusta, mutta vienyt sitten Turkuun. Varhaisin asiakirjamaininta on kuninkaallinen kirje lokakuulta 1535, jossa Teitille myönnetään Turun tuomiokapitulin Sigfridin prebendan eli palkkatilan tulot, "jotta hän niiden avulla lähtisi Saksaan opiskelemaan ja edistymään jumalansanassa".

Ruotsin ja Lyypekin välinen niin sanottu kreivisota esti kuitenkin lähdön, ja vasta syksyllä Teit ja toinen pernajalaisnuorukainen, (->) Mikael Agricola, astuivat Lyypekkiin lähtevään laivaan. Heidän nimensä kirjoitettiin allekkain Wittenbergin yliopiston matrikkeliin talvilukukaudella 1536, ja molemmat valmistuivat maisteriksi 11.2.1539 fysiikan professorin Vitus Amerbachin ollessa filosofisen tiedekunnan dekaanina.

Opintojen ohella Agricola, Teit ja kolmas suomalaisopiskelija Simon Henrici Wiburgensis käänsivät Uutta testamenttia suomeksi. Tästä on Teitin osalta säilynyt todiste, nimittäin Porvoon lyseon kirjaston kokoelmiin kuuluva, Lyonissa 1535 painettu kaksiosainen Raamatun sanahakemisto. Sen etukanteen on painettu omistajan nimikirjaimet M M T ja vuosiluku 1538, ja nimiölehdelle on kirjoitettu Liber Martini Matthei Teiti, Sweci, Fiinlandensis, Ex Perna Nijlandiae.

Agricola ja Teit lähtivät paluumatkalle vasta vapunpäivänä 1539. Heidän matkaseuranaan oli oppinut rügeniläinen aatelismies Georg Norman, jonka (->) Kustaa Vaasa oli pyytänyt Philipp Melanchthonilta poikiensa (-> Eerik XIV) Eerikin ja (-> Juhana III) Juhanan opettajaksi. Seurue matkasi Lüneburgin kautta Hampuriin, Lyypekkiin ja vihdoin Stralsundiin. Tukholmaan saavuttiin heinäkuussa 1539.

Kun molemmat Wittenbergin maisterit palasivat Turkuun, Agricola sai osakseen koulumestarin viran ja tuomiokapitulin kirjurin tehtävän. Myös Teit istui kaniikkina kapitulissa; hän oli 1542 virkaiältään nuorin kahdeksanjäsenisessä korporaatiossa. Hänelle myönnettiin ilmeisesti 1541 Maarian kirkkoherranvirka. Hän piti edelleen hallussaan Sigfridin prebendaa, mutta onnistui vielä 1544 vaihtamaan sen tuottoisampaan Johanneksen prebendaan. Hän kuului jatkuvasti Agricolan johtamaan raamatunkäännöstyöryhmään. Turun kausi jäi kuitenkin lyhyeksi, sillä Georg Norman kohosi pian kotiopettajasta Kustaa Vaasan neuvonantajaksi ja kutsui 1542 matkatoverinsa Teitin tilalleen nuorten prinssien opettajaksi. Tässä virassa Teit kuoli jo syksyllä 1544.

Martinus Matthiae Teit S noin 1510 Pernaja, K 1544 Tukholma. V rälssitilallinen Matts Jönsinpoika Teit ja Brita Larsintytär.

URA. Ylioppilas Wittenbergin yliopistossa 1535 - ; filosofian maisteri 1539.

Turun tuomiokapitulin kaniikki 1539 - ; Maarian kirkkoherra 1541 - 1542; prinssi Eerikin ja prinssi Juhanan opettaja 1542 - .

LÄHTEET JA KIRJALLISUUS. S. Heininen, Varhaisin suomalainen kansiexlibris // Bibliophilos 34. 1975; S. Heininen, Die finnischen Studenten in Wittenberg 1531 - 1552. 1980; J. Nuorteva, Suomalaisten ulkomainen opinkäynti ennen Turun akatemian perustamista 1640. 1997; K. Pirinen, Turun tuomiokapituli uskonpuhdistuksen murroksessa. 1962; I. Svalenius, Georg Norman. Lund 1937.

Simo Heininen

Julkaistu 28.11.2000.(Suomen Kansallisbiografia).

Opiskeli v. 1536 Rostockissa piispa Martti Skytten kustannuksella.

Kutsuttiin maisteriksi

Sai kotiin palattuaan Juhana-herttuan opettajan viran ja opetti herttualle myös suomen kieltä. Piti hallussaan pyhän Sigfridin alttaria Turussa ja mainitaan pyhän Johanneksen prebendan omistajana. Kuoli v. 1544 ennen 03.10. Tukholmassa, kun Pyhän Johanneksen prebenda annettiin läänityskirjeellä piispa Martti Skytälle, jossa maisteri "Martinus Teytus" mainitaan kuolleeksi.

About Martinus Matthiae Teit (suomi)

Tuomiokapitulin kaniikki, kirkkoherra, opettaja

Opiskeli v. 1536 Rostock'ssa piispa Martti Skytten kustannuksella. Kutsuttiin maisteriksi. Sai kotiin palattuaan Juhana Herttuan opettajan viran ja opetti herttualle myös suomenkieltä. Piti hallussaan Pyhän Sigfridin alttaria Turussa ja mainitaan Pyhän Johanneksen prebendan omistajana. Kuollut v. 1544 ennen 3.10. Tukholmassa, kun Pyhän Johanneksen prebenda annettin läänityskirjeellä piispa Martti Skytälle, jossa maisteri "Martinus Teytus" mainitaan kuolleeksi.

http://www.paltta.fi/suku/paltta/index.htm

view all

Martinus Matthiae Teit's Timeline

1510
1510
Pernaja, Finland
1544
1544
Age 34
Stockholm, Sweden