How are you related to Mika Aaltola?

Connect to the World Family Tree to find out

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Mika Petteri Aaltola

Birthdate:
Birthplace: Jämsänkoski, Finland
Immediate Family:

Son of Private and Private
Husband of Private
Father of Private
Brother of Private

Managed by: Juha Kuokkanen
Last Updated:
view all

Immediate Family

    • Private
      spouse
    • Private
      child
    • Private
      parent
    • Private
      parent
    • Private
      sibling

About Mika Aaltola

Mika Petteri Aaltola (s. 1969 Petäjävesi) on suomalainen politiikantutkija, dosentti ja Ulkopoliittisen instituutin johtaja.

Koulutus ja ura

Aaltola valmistui ylioppilaaksi Petäjäveden lukiosta ja suoritti Bachelor of Arts -tutkinnon psykologiassa Columbian yliopistossa New Yorkin Manhattanissa. Tampereen yliopistossa hän vaihtoi pääaineensa psykologiasta kansainväliseen politiikkaan ja väitteli yhteiskuntatieteiden tohtoriksi vuonna 1999. Hän on Tampereen yliopiston dosentti ja Tallinnan yliopiston osa-aikainen professori. Hän on toiminut Minnesotan yliopiston vierailevana professorina vuosina 2006–2008. Hän on myös ollut vierailevana tutkijana Cambridgen yliopistossa, Pariisin Sciences Po -yliopistossa sekä yhdysvaltalaisessa Johns Hopkinsin yliopistossa. Aaltola on julkaissut seitsemän kirjaa, joista kaksi keskittyy Suomen ulkopolitiikkaan.

Vuonna 2019 Aaltola valittiin Ulkopoliittisen instituutin johtajaksi; hän on instituutin ensimmäinen johtaja, jolla ei ole puoluesidonnaisuuksia.

Mika Aaltolan teokset ja tutkimus käsittelevät Yhdysvaltojen globaalia roolia, suurvaltapolitiikkaa, maailman järjestyksen muutosta ja Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Lukuvuonna 1999–2000 Tampereen yliopisto palkitsi hänen väitöskirjansa The Rhythm, Exception, and Rule in International Relations, jossa hän tarkasteli Euroopan unionin kykyä sietää sisäisiä kriisejä, erityisaiheena hullun lehmän tauti. Hän on myös tutkinut humanitäärisen politiikan suhdetta valtapolitiikkaan (muun muassa Western Spectacle of Governance and the Emergence of Humanitarian World Politics).

Aaltola on suosittu ulko- ja turvallisuuspolitiikan kommentaattori; erityisesti hänen suosionsa on kasvanut Venäjän Ukrainan-hyökkäyksen seurauksena vuoden 2022 aikana. Ilta-Sanomien vuonna 2022 järjestämän kyselyn mukaan hän on suosituin ehdokas Suomen seuraavaksi presidentiksi vuonna 2024.

Presidenttiehdokkuus 2024

Aaltola ilmoitti 3. elokuuta 2023 tavoittelevansa presidenttiehdokkuutta vuoden 2024 vaaleissa. Aaltolan valitsijayhdistys on nimeltään Suomen turvattu tulevaisuus. Aaltola sai kerättyä 25 000 kannattajakorttia 10. lokakuuta 2023, ehdokkuuteen vaaditun rajan ollessa 20 000 kannattajakorttia.

Teoksia

  • Aaltola, Mika: Western Spectacle of Governance and the Emergence of Humanitarian World Politics. Palgrave Macmillan, 2009.
  • Aaltola, Mika: Understanding the Politics of Pandemic Scares. Palgrave Macmillan, 2012.
  • Aaltola, M., Käpylä, J., Vuorisalo, V.: The Challenge of Global Commons and Flows for US Power. Routledge, 2014.
  • Aaltola, Mika: Poutasään jälkeen. Docendo, 2019.
  • Aaltola, Mika: Mihin menet Suomi? : pelon aika Euroopassa. Helsinki: Tammi, 2022. ISBN 978-952-04-4790-8.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Mika_Aaltola
https://sv.wikipedia.org/wiki/Mika_Aaltola

view all

Mika Aaltola's Timeline

1969
May 2, 1969
Jämsänkoski, Finland