How are you related to Minna Canth?

Connect to the World Family Tree to find out

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Ulrika Wilhelmina jj Canth (Johnsson)

Finnish: Ulrika Wilhelmina Canth (Johnsson)
Also Known As: "Minna Johnson"
Birthdate:
Birthplace: Tampere, Finland
Death: May 12, 1897 (53)
Kuopio, Finland (sydänkohtaus)
Place of Burial: iso, Kuopio, Finland
Immediate Family:

Daughter of Gustaf Wilhelm Marianpoika Johnson and Ulrika Loviisa Antintytär Johnson
Wife of Johan Ferdinand Canth
Mother of Anni Johansdotter Levander; Elli Vilhelmina Canth; Hanna Ulrika Canth; Maiju Canth; Jussi Canth and 2 others
Sister of Adolf Johnson; Gustaf Wilhelm Johnson and Augusta Katharina Littson

Occupation: Kirjailija, författare, author, businesswoman
Managed by: Private User
Last Updated:

About Minna Canth

Kirjailija, tasa-arvon puolustaja

Canth, Minna (1844 - 1897) Daniel Nyblin 1887. SKS, Kirjallisuusarkisto.

Minna Canth on Suomen ensimmäinen huomattava naiskirjailija. Hän kirjoitti novelleja, pienoisromaaneja ja yhteistyössä Kaarlo Bergbomin kanssa näytelmiä Suomalaiselle Teatterille, mutta myös ruotsiksi Helsingin ruotsalaiselle teatterille. Kansallista tulevaisuutta tavoitelleiden näkökulmasta Canth näytti repijältä, sillä hän nosti esiin yhteiskunnallisia epäkohtia ja välitti uusia ajatuksia, jotka järkyttivät perinteistä maailmankatsomusta.

Kirjallisuudenhistorian aikajanalla Minna Canth on Aleksis Kiven jälkeen suomenkielisen kirjallisuuden toinen suuri näytelmäkirjailija ja prosaisti. Erityisesti lehtikirjailijana Canth toi pelotta esiin radikaaleja yhteiskunnallisia ajatuksiaan. Hän myös kokosi ympärilleen, tuki ja opasti nuoria kirjailijoita ja toimittajia. Oltuaan realismin kiistelty kärkinimi Suomen kirjallisuudessa hän ehti 1890-luvulla ottaa käyttöönsä myös aiheita ja tyylikeinoja, jotka on tapana lukea vuosisadan lopun idealististen taidevirtausten piiriin. Canthilla oli kirjailijana kyky kasvaa. Hänen taiteellinen uransa oli hänen kuolemaansa asti jatkuvasti nouseva.

Vaimo, äiti, kirjailija, kauppias

Tamperelaissyntyisen Minna Canthin - silloin Ulrika Wilhelmina Johnsonin - ensimmäinen elämänsuunnitelma romuttui, kun hän Jyväskylän opettajaseminaarin oppilaana suostui 1865 opettajansa, lehtori Johan Ferdinand Canthin kosintaan. Kutsumustyöhön tähdänneet opinnot oli jätettävä.

Canthien perheeseen syntyi seitsemän lasta, nuorin heistä lehtori Canthin kuoleman jälkeen. Aviomiehen kuolema 1879 särki Minna Canthin toisen elämänsuunnitelman, mutta lehtorinrouvan roolissa hän oli jo löytänyt ilmaisuväyliä rohkealle ajattelulleen ja voimakkaalle tarpeelleen päästä keskustelu- ja vaikutusyhteyteen aikalaistensa kanssa. Ferdinand Canthin kuollessa Minna Canth oli jo Jyväskylässä paikallislehtien avustaja, hänen esikoisteoksensa Novelleja ja kertomuksia oli ilmestynyt 1878, ja hänen esikoisnäytelmänsä Murtovarkaus oli käsikirjoituksena olemassa.

Minna Canthin seuraava - seminaarinlehtorin leskelle epäsovinnainen - elämänratkaisu oli muutto talvella 1880 Kuopioon yrittäjäksi. Isänsä Tampereen Lankakaupan menestyksekkäänä perijänä hän loi paitsi perheelleen toimeentulon myös itselleen taloudelliset mahdollisuudet kirjalliseen ja yhteiskunnalliseen toimintaan.

Minna Canthin kodista Kuopiossa tuli tärkeä kokoontumis- ja keskustelupaikka. Kuopion nuorelle älymystölle ja nouseville taiteellisille lahjakkuuksille, erityisesti Brofeldtin, Järnefeltin, Erkon ja Aspin nuorisolle ystävineen, se oli ajoittain jokapäiväinen seurustelupaikka, väittelyopisto ja kirjailijakoulu. Nuoren Heikki Kauppisen eli Kauppis-Heikin Canth palkkasi kauppa-apulaisekseen voidakseen ohjata tätä kirjailijana. Ajan keskeisistä kirjailijoista ja taiteilijoista monet vierailivat Minna Canthin luona, muun muassa Karl August Tavaststjerna, Kaarlo ja Emilie Bergbom, Jean Sibelius, Akseli Gallen-Kallela, Halosen taiteilijasuvun jäsenet, Ernst Lampén ja Matti Kurikka. Minna Canth kokosi ympärilleen myös yhteiskunnalliseen keskusteluun aktiivisesti osallistuneita kuopiolaisia naisia; heitä olivat Elisabeth Stenius, Selma Backlund, Betty Ingman, Lydia Herckman ja jonkin aikaa myös Elisabeth Järnefelt.

Minna Canth oli loistava keskustelija, ystävä, ilonpitäjä, ideoiden saaja ja antaja. Hänen julkaistu kirjekokoelmansa on tästä edelleen elinvoimaisena todistuksena. Canthin persoonallisuus ja hänen kirjailijakotinsa maine ovat antaneet aiheita useihin näytelmiin.

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

http://www.blf.fi/artikel.php?id=2816

  • Minna Canth var den första framstående kvinnliga författaren i Finland. Hon skrev noveller , kortromaner och dramatik. Hennes skådespel visade sig i vissa fall vara mycket kontroversiella. För dem som eftersträvade en nationell framtid i endräkt var Canth en splittrare, eftersom hon lyfte fram samhälleliga missförhållanden och förmedlade nya idéer som rubbade den traditionella världsåskådningen.

http://www.kansallisbiografia.fi/kb/artikkeli/2816/ "_Canth, Minna (1844 - 1897)

  • Minna Canth on Suomen ensimmäinen huomattava naiskirjailija. Hän kirjoitti novelleja, pienoisromaaneja ja yhteistyössä Kaarlo Bergbomin kanssa näytelmiä Suomalaiselle Teatterille, mutta myös ruotsiksi Helsingin ruotsalaiselle teatterille. Kansallista tulevaisuutta tavoitelleiden näkökulmasta Canth näytti repijältä, sillä hän nosti esiin yhteiskunnallisia epäkohtia ja välitti uusia ajatuksia, jotka järkyttivät perinteistä maailmankatsomusta.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Minna_Canth


Minna Canth oli innokas spiritisti.
Spiritualismi Suomessa, Helsingin yliopisto, 2018
MINNA CANTH JA ALAVUS

Minna Canthin isän äidinisä oli Alavuden Jokivarren Pömpelin talon perustaja ja uudisasukas Antti Antinpoika. Hänen vaimonsa oli sotilaan tytär Maria Aatamintytär Sillferberg. Kumpikin oli syntynyt Messukylässä v. 1761. Renki Antti Antinpoika muutti perheineen Alavudelle v. 1794, aluksi Olkkosen talon vuokraviljelijäksi 5/16 osuudella. Vuonna 1796 Antti ja Maria perustivat Pömpeli-nimisen uudistilan Jokivarrelle. Pariskunnalle syntyi 4 lasta, joista Teiskossa 1793 syntynyt Maria Antintytär ja Alavudella syntynyt Antti Antinpoika elivät aikuisiksi. Uudisasukas Antti kuoli jo 1798 ja leski Maria meni parin vuoden kuluttua uusiin naimisiin Pömpelin rengin Abraham Bohmin kanssa. Hänestä tuli tilan seuraava isäntä. Tässä vaiheessa tytär Maria muutti sukulaistensa hoiviin Teiskoon. Hän työskenteli lukuisissa palvelupaikoissa piikana ja itsellisenä. Marialle syntyi Messukylässä 1816 avioton poika Gustaf Vilhelm. Poika pestautui Finlaysonin tehtaalle Tampereelle työhön 15-vuotiaana. Työssä hän menestyi hyvin ja kohosi puuvillatehtaan mestariksi ja työnjohtajaksi ja kävi pienessä mittakaavassa myös kauppaa. Gustaf Vilhelm ja lampuodin (vuokraviljelijän) tytär Ulrika Antintytär vihittiin 1839. Heille syntyi 175 vuotta sitten,19.3.1844 Tampereella, tytär Ulrika Vilhelmiina. Hänet tunnetaan nimellä Minna Canth. 19.3.2019 Erkki Norja, teksti Alavus ennen ja nyt FB-ryhmässä.

view all 12

Minna Canth's Timeline

1844
March 19, 1844
Tampere, Finland
March 21, 1844
Tampere, Finland
1866
October 23, 1866
Jyväskylä, Central Finland, Finland
1868
April 7, 1868
Jyväskylä, Finland
1870
April 21, 1870
Jyväskylä, Finland
1872
May 22, 1872
Jyväskylä, Central Finland, Finland
1874
June 24, 1874
Jyväskylä, Finland
1876
June 13, 1876
Jyväskylä, Finland
1880
February 1, 1880
Jyväskylä, Finland