Is your surname Sigridsson?

Research the Sigridsson family

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Nils Sigridsson

Also Known As: "Natt och Dag"
Birthdate:
Death: 1299 (49-50)
Ringshult, Torpa, Östergötland County, Sweden
Place of Burial: Askeby, Linköping, Östergötland County, Sweden
Immediate Family:

Son of Bo Mattsson (Natt och Dag) and Sigrid Knutsdotter
Husband of Kristina NN
Father of Bo Nilsson (Natt och Dag); Kristina Nilsdotter (Natt och Dag); Karl Nilsson (Natt och Dag); Birgitta Nilsdotter (Natt och Dag); Bo Nilsson Natt och Dag and 1 other
Half brother of Karl Estridsson (Natt och Dag)

Occupation: Riksråd, Riddare, Lagman i Värend, känd i 1280, lagman, riksråd, riddare
Managed by: Sveneric Rosell
Last Updated:

About Nils Sigridsson

https://www.adelsvapen.com/genealogi/Natt_och_Dag_nr_13#TAB_6

Riksråd och lagman. Död 1299 i Ringshult, Torpa (E). Begravd i Askeby kloster, Askeby (E). Riddare 1280 då östgöta lagman underrättade Ydreborna att denne till honom upplåtit honom "konungens och häradets egendom" Ringshult i Torpa socken i Östergötland; kallas "cognatus" till lagmannen i Värend Folke Karlsson 1282; var kungens råd 1288; lagman i Värend 1286-99; gjorde "mycket klen och svag" sitt testamente 1299, då han förodade att han skulle begravas i Askaby kloster bredvid sin avlidna maka; troligen död samma år Död i Torpa (E)

http://www.askebykloster.se/

Välkommen till Askeby kloster

samt den medeltida byn Överstad

- En ny, virtuell upplevelse av medeltiden

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :-D

Askeby kloster,

ett nunnekloster som tidigt kom att tillhöra cistercienserorden och var ett viktigt gästgivarkloster vid den mycket gamla kommunikationsleden mellan Slätbaken, Söderköping och Linköping. Det uppfördes kring år 1160 och var aktivt i mer än 350 år fram till reformationen år 1529.

Av klostret återstår idag bara kyrkbyggnaden. Dess östra del hörde en gång till klostret, medan den västra delen var församlingskyrka. Övriga delar av klostret ligger under markytan och utgörs av grundmurar som lokaliserats genom markradarundersökningar.

Inventarier från klostertiden

Flera av kyrkans medeltida inventarier kan ännu ses, t.ex. triumfkrucifixet, en pietà och en dopfunt.

Kristus kropp, som är skuren i valnötsträ, är sannolikt av flamländskt ursprung från mitten av 1400-talet. Kristus lidande är mycket behärskat. Professor Gerhard Lutz behandlar krucifixet i boken Nicht die Bibliothek, sondern das Auge, 2008

På högaltaret står ett altarskåp med den sörjande Maria, en pietà. Den är skulpterad i ek och är ett nordtyskt arbete från tidigt 1400-tal. Maria håller Kristus stela och sårade kropp medan hon betraktar honom stillsamt och sorgset.

Dopfunten hörde till församlingskyrkan under klostertiden. Den är huggen i kalksten i slutet av 1200-talet

Fördjupingstexter finns i boken Nytt ljus över Askeby. Se mer under rubriken Mer om klostret.

Men klostret kan faktiskt upplevas även i dag. Tack vare flerårigt arbete med rekonstruktion av klostrets arkitektur och interiör så vet vi nu hur klostret gestaltade sig när de cisterciensiska nunnorna bodde här och detta har Föreningen Askeby kloster visualiserat med hjälp av datoranimering.

Askeby kloster är återskapat och i Askeby klosterkyrka spelas på storbildsskärm upp den klostermiljö som fanns år 1444. Besökaren får uppleva omlandskapet i ett fågelperspektiv och väl inne i klostret kan vår besökare antingen följa en guidad tur eller fritt röra sig och själv uppleva miljöerna i klostret och dess omgivningar.

Byn Överstad, som på 1400-talet omfattade sex gårdar, var en av många byar som låg under Askeby kloster. Även denna unika miljö är återskapad och vi får uppleva landskapet kring byn med sitt odlingssystem och har möjlighet att förflytta oss bland de olika gårdarna med sina olika karaktärer.

Redan under medeltiden fanns en tydlig jordbrukspolitik. Bönderna i östra delen av landet hade som sin uppgift att främst leverera spannmål och byn anpassades därefter. Tomtindelningen i byn som vi ser spår av än idag, bestämde uppdelningen av den odlingsbara marken så att det blev en rättvis fördelning. Halva åkerarealen såddes med med främst korn och råg, medan den andra halvan låg i träda. Tack vare ett rikt källmaterial kan vi ge en säker bild av 1400-talets odlingslandskap.

Visningar av kyrkan och klostervisualiseringen, som finns på svenska , engelska och tyska, sker varje torsdagskväll kl 19 från slutet av juni till slutet av augusti eller efter särskild överenskommelse. Plats: Askeby klosterkyrka.

För särskild visning ring tel: 013 76023.

Förutom guidningar organiserar föreningen studiecirklar, föreläsningar, utflykter och andra aktiviteter som ökar kunskapen om klostret, bygden och dess historia. Vill Du veta mera? Mer om klostret samt våra aktiviteter och guidningar framgår av hemsidan under AKTUELLT

Detta emblem betyder att Föreningen Askeby kloster är medlem i Det europeiska förbundet av cisterciensiska kloster och klosterplatser.

Se http://www.cister.net/

Välkommen som medlem i Föreningen Askeby kloster genom att på Pg 45 64 44-9 sätta in 100 kronor. Ange ditt namn och mailadress. Som medlem har Du i regel gratis tillträde till våra föreläsningar och utflykter och rabatter på våra böcker och skrifter.

Hur hittar man till Askeby klosterkyrka?

Askeby ligger 15 km öster om Linköping. Kyrkan tillhör Åkerbo församling, tel. exp. 013 23 66 50 .

Kyrkan hålls i regel öppen under arbetstid samt i anslutning till gudstjänster och annan programverksamhet.

++++++++++++++++++

Ref 1779488

Nils Sigridsson Natt och Dag, Riddare

Bosatt mellan 1280 och 1299 Ringshult, Torpa, Östergötland

Död 1299 Torpa, Ringshult, Östergötland

Riddare, riksråd, lagman i Värend

Var riddare 11 maj 1280, då östgöta lagman underrättade Ydreborna, att denne till honom upplåtit "konungens och häradets egendom" Ringshult, Torpa socken (nu Liljeholmen, Blåvik socken) i Ydre härad i Östergötland

Kallas "cognatus" till lagmannen i Värend Folke Karlsson 25 april 1282.

Var konung Agnus råd 1288

Lagman i Värend 1286-1299

Gjorde "mycket klen och svag" sitt testamente 16 juli 1299, då han förordnade, att han skulle begravas i Askaby kloster bredvid sin avlidna maka.

Död sannolikt 1299

Gift

Barn:

Sigrid Nilsdotter Natt och Dag f 1269 d 1327

Bo Nilsson Natt och Dag d 1322

Karl Nilsson Natt och Dag d 1332

+++++++++++++++++++

Från adelsvapen.com

Nils Sigridsson. Död tidigast 1299. Riddare, lagman, riksråd. Den äldste kände stamfadern, Nils Sigridsson, fick 1280 genom ett av östgötalagmannen utfärdat brev som förläning den konungen och Ydre härad tillhöriga gården Ringshult i Torpa, vilken gård kom att tillhöra hans ättlingar av denna släkt ända till 1500-talets senare hälft. Han nämnes i detta brev med titeln ”dominus”, vilket torde innebära, att han redan då var riddare. Nils metronymikon som tyder på att hans mor var av högre börd än hans far eller på att han tidigt blivit faderlös, har föranlett en gissning (Adlersparre), att hans mor skulle ha varit konung Knut Erikssons dotter Sigrid, vilket dock ej kunnat bevisas och av kronologiska skäl är praktiskt taget omöjligt. Även hans vapen har föranlett genealogiska kombinationer, som ej kunnat bevisas. Det enda man säkert vet om Nils släktförhållanden är, att lagmannen i Värend Folke Karlsson (Lejonbalk) nämner honom som sin ”cognatus” (släkting), då lagmannen 1282 gjorde honom till sin testamentsexekutor. Av intresse är i sammanhanget, att Nils 1285 eller 1286 efterträdde den då avlidne Folke Karlsson som lagman, och att hans egen efterträdare blev dennes bror Magnus Karlsson.Lagman i Tiohärad, och riksråd och riddare.


- Adliga ätten Natt och Dag nr 13: http://www.adelsvapen.com/genealogi/Natt_och_Dag_nr_13

Adliga ätten Natt och Dag nr 13 Ätten Natt och Dag är näst ätten Bielke den ätt med rent svenskt ursprung, vars säkra släktledning går längst tillbaka i tiden. Medeltida stormansätt vars säkra släktledning går tillbaka till riddaren Nils Sigfridsson känd tidigast 1280, och som åtminstone från 1287 förde den delade skölden. Hans eventuella halvbror Karl Estridsson förde redan 1281 samma vapen, varför vapnets ursprung är något oklart, liksom sambandet mellan de allra tidigaste generationerna. 1500-talsgenealogen Rasmus Ludvigsson rubricerade denna släkt ”Dag och natt” efter dess vapen, en delad sköld med det övre fältet gyllene och det nedre blått.

Nils Sigridsson. Död tidigast 1299. Riddare, lagman, riksråd. Den äldste kände stamfadern, Nils Sigridsson, fick 1280 genom ett av östgötalagmannen utfärdat brev som förläning den konungen och Ydre härad tillhöriga gården Ringshult i Torpa, vilken gård kom att tillhöra hans ättlingar av denna släkt ända till 1500-talets senare hälft. Han nämnes i detta brev med titeln ”dominus”, vilket torde innebära, att han redan då var riddare. Nils metronymikon som tyder på att hans mor var av högre börd än hans far eller på att han tidigt blivit faderlös, har föranlett en gissning (Adlersparre), att hans mor skulle ha varit konung Knut Erikssons dotter Sigrid, vilket dock ej kunnat bevisas och av kronologiska skäl är praktiskt taget omöjligt. Även hans vapen har föranlett genealogiska kombinationer, som ej kunnat bevisas. Det enda man säkert vet om Nils släktförhållanden är, att lagmannen i Värend Folke Karlsson (Lejonbalk) nämner honom som sin ”cognatus” (släkting), då lagmannen 1282 gjorde honom till sin testamentsexekutor. Av intresse är i sammanhanget, att Nils 1285 eller 1286 efterträdde den då avlidne Folke Karlsson som lagman, och att hans egen efterträdare blev dennes bror Magnus Karlsson.

Om Nils Sigridsson (svenska)

http://www.adelsvapen.com/genealogi/Natt_och_Dag_nr_13

Riksråd och lagman. Död 1299 i Ringshult, Torpa (E). Begravd i Askeby kloster, Askeby (E). Riddare 1280 då östgöta lagman underrättade Ydreborna att denne till honom upplåtit honom "konungens och häradets egendom" Ringshult i Torpa socken i Östergötland; kallas "cognatus" till lagmannen i Värend Folke Karlsson 1282; var kungens råd 1288; lagman i Värend 1286-99; gjorde "mycket klen och svag" sitt testamente 1299, då han förodade att han skulle begravas i Askaby kloster bredvid sin avlidna maka; troligen död samma år Död i Torpa (E)

http://www.askebykloster.se/

Välkommen till Askeby kloster

samt den medeltida byn Överstad

- En ny, virtuell upplevelse av medeltiden

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :-D

Askeby kloster,

ett nunnekloster som tidigt kom att tillhöra cistercienserorden och var ett viktigt gästgivarkloster vid den mycket gamla kommunikationsleden mellan Slätbaken, Söderköping och Linköping. Det uppfördes kring år 1160 och var aktivt i mer än 350 år fram till reformationen år 1529.

Av klostret återstår idag bara kyrkbyggnaden. Dess östra del hörde en gång till klostret, medan den västra delen var församlingskyrka. Övriga delar av klostret ligger under markytan och utgörs av grundmurar som lokaliserats genom markradarundersökningar.

Inventarier från klostertiden

Flera av kyrkans medeltida inventarier kan ännu ses, t.ex. triumfkrucifixet, en pietà och en dopfunt.

Kristus kropp, som är skuren i valnötsträ, är sannolikt av flamländskt ursprung från mitten av 1400-talet. Kristus lidande är mycket behärskat. Professor Gerhard Lutz behandlar krucifixet i boken Nicht die Bibliothek, sondern das Auge, 2008

På högaltaret står ett altarskåp med den sörjande Maria, en pietà. Den är skulpterad i ek och är ett nordtyskt arbete från tidigt 1400-tal. Maria håller Kristus stela och sårade kropp medan hon betraktar honom stillsamt och sorgset.

Dopfunten hörde till församlingskyrkan under klostertiden. Den är huggen i kalksten i slutet av 1200-talet

Fördjupingstexter finns i boken Nytt ljus över Askeby. Se mer under rubriken Mer om klostret.

Men klostret kan faktiskt upplevas även i dag. Tack vare flerårigt arbete med rekonstruktion av klostrets arkitektur och interiör så vet vi nu hur klostret gestaltade sig när de cisterciensiska nunnorna bodde här och detta har Föreningen Askeby kloster visualiserat med hjälp av datoranimering.

Askeby kloster är återskapat och i Askeby klosterkyrka spelas på storbildsskärm upp den klostermiljö som fanns år 1444. Besökaren får uppleva omlandskapet i ett fågelperspektiv och väl inne i klostret kan vår besökare antingen följa en guidad tur eller fritt röra sig och själv uppleva miljöerna i klostret och dess omgivningar.

Byn Överstad, som på 1400-talet omfattade sex gårdar, var en av många byar som låg under Askeby kloster. Även denna unika miljö är återskapad och vi får uppleva landskapet kring byn med sitt odlingssystem och har möjlighet att förflytta oss bland de olika gårdarna med sina olika karaktärer.

Redan under medeltiden fanns en tydlig jordbrukspolitik. Bönderna i östra delen av landet hade som sin uppgift att främst leverera spannmål och byn anpassades därefter. Tomtindelningen i byn som vi ser spår av än idag, bestämde uppdelningen av den odlingsbara marken så att det blev en rättvis fördelning. Halva åkerarealen såddes med med främst korn och råg, medan den andra halvan låg i träda. Tack vare ett rikt källmaterial kan vi ge en säker bild av 1400-talets odlingslandskap.

Visningar av kyrkan och klostervisualiseringen, som finns på svenska , engelska och tyska, sker varje torsdagskväll kl 19 från slutet av juni till slutet av augusti eller efter särskild överenskommelse. Plats: Askeby klosterkyrka.

För särskild visning ring tel: 013 76023.

Förutom guidningar organiserar föreningen studiecirklar, föreläsningar, utflykter och andra aktiviteter som ökar kunskapen om klostret, bygden och dess historia. Vill Du veta mera? Mer om klostret samt våra aktiviteter och guidningar framgår av hemsidan under AKTUELLT

Detta emblem betyder att Föreningen Askeby kloster är medlem i Det europeiska förbundet av cisterciensiska kloster och klosterplatser.

Se http://www.cister.net/

Välkommen som medlem i Föreningen Askeby kloster genom att på Pg 45 64 44-9 sätta in 100 kronor. Ange ditt namn och mailadress. Som medlem har Du i regel gratis tillträde till våra föreläsningar och utflykter och rabatter på våra böcker och skrifter.

Hur hittar man till Askeby klosterkyrka?

Askeby ligger 15 km öster om Linköping. Kyrkan tillhör Åkerbo församling, tel. exp. 013 23 66 50 .

Kyrkan hålls i regel öppen under arbetstid samt i anslutning till gudstjänster och annan programverksamhet.

++++++++++++++++++

Ref 1779488

Nils Sigridsson Natt och Dag, Riddare

Bosatt mellan 1280 och 1299 Ringshult, Torpa, Östergötland

Död 1299 Torpa, Ringshult, Östergötland

Riddare, riksråd, lagman i Värend

Var riddare 11 maj 1280, då östgöta lagman underrättade Ydreborna, att denne till honom upplåtit "konungens och häradets egendom" Ringshult, Torpa socken (nu Liljeholmen, Blåvik socken) i Ydre härad i Östergötland

Kallas "cognatus" till lagmannen i Värend Folke Karlsson 25 april 1282.

Var konung Agnus råd 1288

Lagman i Värend 1286-1299

Gjorde "mycket klen och svag" sitt testamente 16 juli 1299, då han förordnade, att han skulle begravas i Askaby kloster bredvid sin avlidna maka.

Död sannolikt 1299

Gift

Barn:

Sigrid Nilsdotter Natt och Dag f 1269 d 1327

Bo Nilsson Natt och Dag d 1322

Karl Nilsson Natt och Dag d 1332

+++++++++++++++++++

http://www.poetelen.com/Hemsidan/SL%C4KTFORSKNINGEN/p445ed154.html.

4922304 Riddare/ Riksråd Nils Sigridsson (Natt och Dag)

Lagman.

Far: 9844608 Bo Mattsson (Natt och Dag)

Mor: 9844609 Sigrid

Född: omkring 1249 Torpa, Ringshult, Östergötlands län 1)

Bosatt: mellan 1280 och 1299 Torpa, Ringshult, Östergötlands län

Död: efter 1299 Torpa, Ringshult, Östergötlands län

--------------------------------------------------------------------------------
Familj med ?

Barn: Sigrid Nilsdotter (Natt och Dag) (1269 - 1327)

--------------------------------------------------------------------------------
Familj med 4922305 Kristina Johansdotter

Barn: 2461152 Bo Nilsson (Natt och Dag) (- 1322)

--------------------------------------------------------------------------------
Noteringar Riddare, riksråd, lagman i Värend.

Var riddare 11 maj 1280, då östgöta lagman underättade Ydreborna, att denne till honom upplåtit "kungens och häradets egendom" Ringshult, Torpa sn (nu Liljeholmen, Blåvik sn) i Ydre hd i Östergötland.

Kallas "cognatus" till lagmannen i Värend Folke Karlsson 25 april 1282.

Var kung Magnus råd 1288.

Lagman i Värend 1286-1299. Gjorde "mycket klen och svag" sitt testamente 16 juli 1299, då han förordnade, att han skulle begravas i Askaby kloster brevid sin avlidna maka.

Död sannolikt 1299. Gift

Källor: EÄ5 s.386, Raneke s.2, SBL 26 s.408, SvA II s.482, ÄSF del I s.78 och s.185 Natt och Dag är landets äldsta fortlevande ätt av rent svenskt ursprung. Namnet som allmänt började brukas av ättemedlemmar först på 1700-talet, kommer från vapenbilden, en i guld och blått delad sköld. Ättens äldste belagde stamfader är Nils Sigridsson. Källa: Riddarhuset

--------------------------------------------------------------------------------
Källor

1)  Jacob Holdts hemsida, USA 


Nils Sigridsson Natt och Dag, Riddare

Bosatt mellan 1280 och 1299 Ringshult, Torpa, Östergötland

Död 1299 Torpa, Ringshult, Östergötland

Riddare, riksråd, lagman i Värend

Var riddare 11 maj 1280, då östgöta lagman underrättade Ydreborna, att denne till honom upplåtit "konungens och häradets egendom" Ringshult, Torpa socken (nu Liljeholmen, Blåvik socken) i Ydre härad i Östergötland

Kallas "cognatus" till lagmannen i Värend Folke Karlsson 25 april 1282.

Var konung Agnus råd 1288

Lagman i Värend 1286-1299

Gjorde "mycket klen och svag" sitt testamente 16 juli 1299, då han förordnade, att han skulle begravas i Askaby kloster bredvid sin avlidna maka.

Död sannolikt 1299

Gift

Barn:

Sigrid Nilsdotter Natt och Dag f 1269 d 1327

Bo Nilsson Natt och Dag d 1322

Karl Nilsson Natt och Dag d 1332

+++++++++++++++++++

http://www.poetelen.com/Hemsidan/SL%C4KTFORSKNINGEN/p445ed154.html.

4922304 Riddare/ Riksråd Nils Sigridsson (Natt och Dag) Lagman.

Far: 9844608 Bo Mattsson (Natt och Dag)

Mor: 9844609 Sigrid

Född: omkring 1249 Torpa, Ringshult, Östergötlands län 1)

Bosatt: mellan 1280 och 1299 Torpa, Ringshult, Östergötlands län

Död: efter 1299 Torpa, Ringshult, Östergötlands län

-------------------------------------------------------------------------------- Familj med ?

Barn: Sigrid Nilsdotter (Natt och Dag) (1269 - 1327)

-------------------------------------------------------------------------------- Familj med 4922305 Kristina Johansdotter

Barn: 2461152 Bo Nilsson (Natt och Dag) (- 1322)

-------------------------------------------------------------------------------- Noteringar Riddare, riksråd, lagman i Värend.

Var riddare 11 maj 1280, då östgöta lagman underättade Ydreborna, att denne till honom upplåtit "kungens och häradets egendom" Ringshult, Torpa sn (nu Liljeholmen, Blåvik sn) i Ydre hd i Östergötland.

Kallas "cognatus" till lagmannen i Värend Folke Karlsson 25 april 1282.

Var kung Magnus råd 1288.

Lagman i Värend 1286-1299. Gjorde "mycket klen och svag" sitt testamente 16 juli 1299, då han förordnade, att han skulle begravas i Askaby kloster brevid sin avlidna maka.

Död sannolikt 1299. Gift

Källor: EÄ5 s.386, Raneke s.2, SBL 26 s.408, SvA II s.482, ÄSF del I s.78 och s.185 Natt och Dag är landets äldsta fortlevande ätt av rent svenskt ursprung. Namnet som allmänt började brukas av ättemedlemmar först på 1700-talet, kommer från vapenbilden, en i guld och blått delad sköld. Ättens äldste belagde stamfader är Nils Sigridsson. Källa: RiddarhusetRiddare före 1281. Lagman i Värend före 1282-04-25. Riksråd. Död efter 1299-07-16 i Ringshult, Torpa (E).


Från adelsvapen.com

Nils Sigridsson. Död tidigast 1299. Riddare, lagman, riksråd. Den äldste kände stamfadern, Nils Sigridsson, fick 1280 genom ett av östgötalagmannen utfärdat brev som förläning den konungen och Ydre härad tillhöriga gården Ringshult i Torpa, vilken gård kom att tillhöra hans ättlingar av denna släkt ända till 1500-talets senare hälft. Han nämnes i detta brev med titeln ”dominus”, vilket torde innebära, att han redan då var riddare. Nils metronymikon som tyder på att hans mor var av högre börd än hans far eller på att han tidigt blivit faderlös, har föranlett en gissning (Adlersparre), att hans mor skulle ha varit konung Knut Erikssons dotter Sigrid, vilket dock ej kunnat bevisas och av kronologiska skäl är praktiskt taget omöjligt. Även hans vapen har föranlett genealogiska kombinationer, som ej kunnat bevisas. Det enda man säkert vet om Nils släktförhållanden är, att lagmannen i Värend Folke Karlsson (Lejonbalk) nämner honom som sin ”cognatus” (släkting), då lagmannen 1282 gjorde honom till sin testamentsexekutor. Av intresse är i sammanhanget, att Nils 1285 eller 1286 efterträdde den då avlidne Folke Karlsson som lagman, och att hans egen efterträdare blev dennes bror Magnus Karlsson.Lagman i Tiohärad, och riksråd och riddare.


- Adliga ätten Natt och Dag nr 13: http://www.adelsvapen.com/genealogi/Natt_och_Dag_nr_13

Adliga ätten Natt och Dag nr 13 Ätten Natt och Dag är näst ätten Bielke den ätt med rent svenskt ursprung, vars säkra släktledning går längst tillbaka i tiden. Medeltida stormansätt vars säkra släktledning går tillbaka till riddaren Nils Sigfridsson känd tidigast 1280, och som åtminstone från 1287 förde den delade skölden. Hans eventuella halvbror Karl Estridsson förde redan 1281 samma vapen, varför vapnets ursprung är något oklart, liksom sambandet mellan de allra tidigaste generationerna. 1500-talsgenealogen Rasmus Ludvigsson rubricerade denna släkt ”Dag och natt” efter dess vapen, en delad sköld med det övre fältet gyllene och det nedre blått.

Nils Sigridsson. Död tidigast 1299. Riddare, lagman, riksråd. Den äldste kände stamfadern, Nils Sigridsson, fick 1280 genom ett av östgötalagmannen utfärdat brev som förläning den konungen och Ydre härad tillhöriga gården Ringshult i Torpa, vilken gård kom att tillhöra hans ättlingar av denna släkt ända till 1500-talets senare hälft. Han nämnes i detta brev med titeln ”dominus”, vilket torde innebära, att han redan då var riddare. Nils metronymikon som tyder på att hans mor var av högre börd än hans far eller på att han tidigt blivit faderlös, har föranlett en gissning (Adlersparre), att hans mor skulle ha varit konung Knut Erikssons dotter Sigrid, vilket dock ej kunnat bevisas och av kronologiska skäl är praktiskt taget omöjligt. Även hans vapen har föranlett genealogiska kombinationer, som ej kunnat bevisas. Det enda man säkert vet om Nils släktförhållanden är, att lagmannen i Värend Folke Karlsson (Lejonbalk) nämner honom som sin ”cognatus” (släkting), då lagmannen 1282 gjorde honom till sin testamentsexekutor. Av intresse är i sammanhanget, att Nils 1285 eller 1286 efterträdde den då avlidne Folke Karlsson som lagman, och att hans egen efterträdare blev dennes bror Magnus Karlsson.

view all

Nils Sigridsson's Timeline

1249
1249

http://www.artursson.se/0002/2142.htm
---------------------------------------------------
-------------------------------------------------
Nils Sigridsson Natt och Dag.

Död 1299 i Ringshult, Torpa (E).

Riksråd och lagman.

Biografi
Riksråd och lagman.

Död 1299 i Ringshult, Torpa (E).

Begravd i Askeby kloster, Askeby (E).

Riddare 1280 då östgöta lagman underrättade
Ydreborna att denne till honom upplåtit honom
"konungens och häradets egendom"
Ringshult i Torpa socken i Östergötland;

kallas "cognatus" till lagmannen i Värend
Folke Karlsson 1282;
var kungens råd 1288;
lagman i Värend 1286-99;
gjorde "mycket klen och svag" sitt testamente 1299,
då han förodade att han skulle begravas i Askaby kloster
bredvid sin avlidna maka;
troligen död samma år Död i Torpa (E)

Gifte och barn
Sigrid .
Gift

Barn
Bo Nilsson Natt och Dag.
Kristina Nilsdotter.
Birgitta Nilsdotter.
Karl Nilsson.
Sigrid Nilsdotter Natt och Dag.

1281
1281
1299
1299
1299
Age 50
Ringshult, Torpa, Östergötland County, Sweden

http://www.nattochdag.org/se/
----------------------------------------
Välkommen till den officiella hemsidan
för adliga ätten Natt och Dag!

Natt och Dag
Nr 13

Natt och Dag - landets äldsta fortlevande släkt av rent svenskt ursprung (Östergötland). Namnet kommer från vapenbilden, en i guld och blått delad sköld, och började först på 1700-talet att allmänt brukas av ättemedlemmarna. Ättens äldste belagde stamfader är riddaren, lagmannen och riksrådet Nils Sigridsson (död tidigast 1299), som först omtalas 1280.
Ätten, som introducerades 1625 (10/3-4/4), räknar bland sina medlemmar riksföreståndarna Svante Nilsson Sture (död 1512) och Sten Svantesson Sture (Sten Sture d y; 1492-1520) samt den senares son Svante Stensson Sture (1517-1567), vilken 1561 blev landets förste greve men vars gren utslocknade 1616.
Med ätten sammanhör friherrliga ätten Natt och Dag nr 23, friherrlig 1652 och introducerad 1653, samt utslocknad 1677; vidare friherrliga ätten Sture nr 187, friherrlig 1720 och introducerad 1723, samt utslocknad 1875.
I USA bosatta släktgrenar kallar sig DeRemee och Dagg.

Ur Adelskalendern 2001

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++
+++++++++++++++++++++++++++++++++
http://www.nattochdag.org/se/pedigree.php

-------------------------

Släkttavla

Nedanstående släkttavla,
Framtagen av Medeltids-Historiker och genealog Hans Gillingstam,
är hämtad ur Bord, Bors och Bardalek av Mats Linday.

Ett par tillägg har gjorts nedan för mer Att göra Tavlan Balanserad.

Släktföreningen Arbetar för Närvarande på rutiner för Att kunna Hålla släkttavlan aktuell och just nu pågår insamling av uppgifter för bland ÄNDAMÅL annat detta.

Har ni Några uppgifter som ni Önskar dela med er av så är ni hjärtligt Välkomna att kontakta Släktföreningen.
För Aktuella uppgifter hänvisar vi till Adelskalendern.

Klicka på plus-och minus-tecknen för Att Expandera respektive kollapsa trädet. Det Finns Också Två länkar nedan för Att Expandera och kollapsa hela trädet på en gång.

För en mer Översiktlig bild kan du ladda ner hela trädet i PDF-format (109 kB).

 Dokumentet är i PDF-format och för att läsa Detta Behöver du programmet Adobe Reader installerat på din dator. Adobe Reader är gratis och kan hämtas på Adobes hemsida.

OBS: Operationerna nedan kan ta en liten stund Beroende på din dators kapacitet. Vänligen ha tålmod!.

> Expandera hela trädet (Visa alla Samtidigt)
> Kollapsa trädet (Göm Samtliga utom de översta)

 
Nils Sigridsson
(d Tidigast 1299)
Riddare, Lagman, riksråd
 

  
Bo Nilsson
(d Tidigast 1322)
Riddare, Lagman, riksråd
 

   
Bo Bosson
(d Mellan 1389 o 1391)
riddare, riksråd
 

    
Sten Bosson
(d 1410 eller 1411)
riddare, riksråd, häradshövding
 

     
Bengt Stensson
(d 1450 eller 1451)
Riddare, Lagman, riksråd
 

      
Magnus Bengtsson
(d omkr.. 1477)
riddare, riksråd, lagman
 

       
Johan Månsson
(d 1520)
riksråd, slottshövitsman
 

        
Måns Johansson
(d 1555)
riddare, riksråd, lagman
 

         
Nils Månsson
(d 1554)
 

          
Nils Nilsson
(1554-1613)
häradshövding
 

           
Per Nilsson
(1584-1634)
häradshövding
 

            
Gustaf Persson
(1627-1688)
kammarråd
 

            
Carl Persson
(1629-1694 eller 1695)
överstelöjtnant
 

             
Gustaf Carlsson
(1664-1704)
Större
 

              
Johan Carl Gustafsson N
(1698-1751)
Större, rysk ståthållare
 

             
Axel Carlsson
(1666-1736)
kaptenlöjtnant
 

              
Jean Gustaf N Axelsson
(1703-1760)
Korpral
 

               
Christopher N
(1739-1800)
Ryttmästare
 

                
Magdalena Charlotta N
(1775-1855)
 

               
Jacob Johansson N
(1733-1788)
Större
 

                
Johan Axel N
(1775-1853)
Större
 

                 
Carl Johan Emil Åke N
(1816-1865)
hovrättskommisarie
 

                  
Axel Abraham Mauritz De Remee
(1840-Tidigast 1915)
Kapten, sekr i USA
 

                  
Lars Herman De Remee
(1845-1914)
Lantbrukare i USA
 

                   
släktgren De Remee
USA
 

                
Gustaf Fredric N
(1779-1855)
överstelöjtnant
 

                 
Axel Magnus Wilhelm N
(1826-1900)
Kapten, rdgm
 

                  
Åke Axelsson N
(1863-1942)
Överste
 

              
Hans Gabriel N Axelsson
(1715-1767)
livdrabant
 

               
Axel Adam N
(1739-1802)
Lantbrukare
 

                
Bo N
(1780-1840)
Bryggare
 

                 
Knut Lechard N
(1813-1873)
kommendörkapten
 

                  
Svante Adam Knutsson N
(1861-1906)
kommendörkapten, riksdagsman
 

                   
Knut Axel Svantesson
(1892-1963)
Sjökapten
 

                 
Hans Adolf N
(1816-1894)
lotsfördelningschef
 

                  
Bo Arvid N
(1855-1926)
hamninspektör i Argentina
 

                  
Knut Adolf N
(1868-1942)
Direktör
 

                   
Sten Gustaf Knutsson N
(1898-1986)
Byrådirektör
 

                 
Svante Elof N
(1829-1893)
Direktör
 

                  
Sten Hemming N
(1861-1919)
Kapten
 

                   
Bjarne Hemming N
(1898-1980)
Överste
 

                   
Gösta Dagg
(1902 -)
fiskare i USA
 

                    
släktgren Dagg
USA
 

                  
Knut Elof N
(1864-1912)
disponent
 

                   
Åke Svante Knutsson N
(1899-1969)
generaldirektör
 

                  
Bo Svante N
(1873-1957)
agronom
 

                   
Sten Gustaf Bosson N
(1902-1973)
redaktör
 

                   
Nils Bosson N
(1905 -)
fd vice VD
 

               
Jean George N
(1748-1796)
Löjtnant
 

                
Jacob Otto N (Fredrick Franks)
(1794-1865)
museidirektör i USA
 

           
Ifvar Nilsson
(1590-1651)
Landshövding
 

            
Arfvid Ifvarsson
(1633-83)
v Ordförande
 

             
Carl Gustaf Arfvidsson
(d 1709)
överstelöjtnant
 

             
Sten Sture Arfvidsson
(1681-1730)
Generalmajor, friherre 1720
 

              
släktgren Sture
(utdog på manssidan 1875)
 

        
Åke Johansson
(d Troligen 1534)
 

         
Johan Åkesson
(d 1565)
häradshövding
 

          
Axel Johansson
(d 1604)
häradshövding
 

           
Åke Axelsson
(1594-1655)
Lagman, riksråd, Riksmarskalk, friherre 1652
 

           
Ture Axelsson
(d 1626)
assessor
 

            
Axel Turesson
(1621-1647)
Landshövding
 

             
Carl Axelsson
(1647-64)
friherre 1652
 

            
Ture Turesson
(1626-1660)
major, friherre
 

     
Bo Stensson
(d Mellan 1469 o 1477)
riddare, riksråd, häradshövding
 

      
Nils Sture
(d 1494)
riddare, riksråd, slottshövitsman
 

       
släktgren Sture
(utdog på manssidan 1616)
grevlig från 1561
 

     
Birger Stensson
(d 1429)
ärkedjäkne
 

     
Nils Stensson
(d 1439)
riksråd, Marskalk
 

     
Erik Stensson
(d Mellan 1453 o 1455)
 

      
Håkan Bolt
(d Mellan 1462 o 1472)
 

    
Knut Bosson
(d 1436)
Biskop
 

    
Nils Bosson
(d Mellan 1433 o 1436)
riddare, riksråd, häradshövding
 

     
Bo Nilsson
(d Mellan 1434 o 1437)
häradshövding
 

      
Bo Bosson
(d 1452)
Riddare, slottshövitsman
 

  
Karl Nilsson
(d Mellan 1328 o 1332)
Riddare

1299
Age 50
Askeby kloster, Askeby, Linköping, Östergötland County, Sweden

http://www.askebykloster.se/
----------------------------------------
Klostret låg vid den uråldriga vägen från Söderköping in mot de centrala delarna av Östergötland. Någon kilometer österut fanns den viktiga vattenövergången Vadet som förklarar varför vägen fick sträckningen just förbi Askeby.

Byn blev i själva verket ett litet centrum dit vägar anknöt från olika håll, och här låg på 1100-talet en av kungens gårdar som vanligen kallades Borggården.

Både kyrka och kloster byggdes av kungar.

Klostret kom så småningom att tillhöra cisterciensorden och verkade från mitten av 1100-talet fram till reformationen på 1520-talet.

Det lades vartefter i ruiner, ja förvandlades till ett stenbrott åt olika herrar.

Man kan i dag se murrester som förhöjningar i marken, och en nyligen genomförd visualisering av korsgångarna visar att det likt alla andra kloster var byggt i ett fyrkantigt grundmönster.

Välkommen till Askeby

Askeby kloster har länge varit ganska okänt trots att det ligger nästgårds stiftsstaden Linköping.
En hel del aktiviteter har vidtagits för att sprida kunskaper om klostret, men det har länge stått klart att klostermiljön måste åskådliggöras tydligare, och då helst med hjälp av modern teknik.

Föreningen Askeby kloster, har med hjälp av s. k. interaktiv datavisualisering sökt återskapa 1400-talets klostermiljöer.

Det betyder att besökaren i en visningslokal i kyrkan kan ta del av ett omfattande dataprogram samt med hjälp av förprogrammerade system på egen hand besöka och uppleva olika miljöer i klostret.

(.....)
Askeby nunnekloster verkade i drygt 350 år.

Vid den i svensk historia så välkända riksdagen i Västerås 1527 förbjöds klostren.

Kronan tog över tillgångarna, och Askeby stängdes redan två år senare.

Nunnorna flyttades till Vreta som en tid arrenderade Askebyklostrets jord.

Men det gick snart över till s. k. allmänt frälse, till adelsmän som beordrades sätta upp rytteri för de inkomster jorden gav.
(......)

Tidslinje
1100 1130-1140-talen: byggs kyrkan antagligen på kungsgården ägd av Sverker den äldre.

1160-talet nämns klostret vid namn i samband med kung Karl Sverkerssons donationer av Norrköping och Svinstad.

1185 bekräftas dessa donationer i påvligt brev.

1200 1200-talet ses som nunneklostrens storhetstid.

1212 tillåter påven cisterciensiska nunnekloster.

1247 inkorporeras klostren i den romersk katolska kyrkan.

1258 donation av Sverker/Folkungaätterna.

1280 (o) brinner klostret.

1300 1349 den första identifierade abbedissan Margareta Lawransdotter.

1350 (o) drabbar digerdöden. Befolkningstalet anses ha minskat med omkring 1/3.

1377 inträffar den svåraste branden.

1400 1418 står den nya kyrkan färdig.

1444 invigs kyrka och kloster.

1457 brinner klostret ånyo.

1500 1521 garanterar Gustav Eriksson Vasa klostret.

1527 läggs klostret ned.

1529 flyttas nunnorna till Vreta.

1535 inträffar återigen en brand.

1567 förstör den danske härföraren Daniel Rantzau kyrka och kloster.

1580-talet planerar kung Johan III en återuppbyggnad av klostret.

1581 blir Askeby egen församling med löneboställe för prästen.

1609 drabbas kyrkan av svår brand, tornet raseras.
1700 inträffar återigen en svår brand

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

www.visitlinkoping.se/default.asp?pid=154
'---------------------------------------------

Askeby Kloster

Askeby kloster har länge varit ganska okänt trots att det ligger nästgårds stiftsstaden Linköping.

En hel del aktiviteter har vidtagits för att sprida kunskaper om klostret, men det har länge stått klart att klostermiljön måste åskådliggöras tydligare, och då helst med hjälp av modern teknik.

Föreningen Askeby kloster, har med hjälp av s. k. interaktiv datavisualisering sökt återskapa 1400-talets klostermiljöer.

Det betyder att besökaren i en visningslokal i kyrkan kan ta del av ett omfattande dataprogram samt med hjälp av förprogrammerade system på egen hand besöka och uppleva olika miljöer i klostret.

----------------------------
---------------------------------

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

http://www.askebykloster.se/

Välkommen till Askeby kloster

samt den medeltida byn Överstad

- En ny, virtuell upplevelse av medeltiden

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :-D

Askeby kloster,

ett nunnekloster som tidigt kom att tillhöra cistercienserorden och var ett viktigt gästgivarkloster vid den mycket gamla kommunikationsleden mellan Slätbaken, Söderköping och Linköping. Det uppfördes kring år 1160 och var aktivt i mer än 350 år fram till reformationen år 1529.

Av klostret återstår idag bara kyrkbyggnaden. Dess östra del hörde en gång till klostret, medan den västra delen var församlingskyrka. Övriga delar av klostret ligger under markytan och utgörs av grundmurar som lokaliserats genom markradarundersökningar.

Inventarier från klostertiden

Flera av kyrkans medeltida inventarier kan ännu ses, t.ex. triumfkrucifixet, en pietà och en dopfunt.

Kristus kropp, som är skuren i valnötsträ, är sannolikt av flamländskt ursprung från mitten av 1400-talet. Kristus lidande är mycket behärskat. Professor Gerhard Lutz behandlar krucifixet i boken Nicht die Bibliothek, sondern das Auge, 2008

På högaltaret står ett altarskåp med den sörjande Maria, en pietà. Den är skulpterad i ek och är ett nordtyskt arbete från tidigt 1400-tal. Maria håller Kristus stela och sårade kropp medan hon betraktar honom stillsamt och sorgset.

Dopfunten hörde till församlingskyrkan under klostertiden. Den är huggen i kalksten i slutet av 1200-talet

Fördjupingstexter finns i boken Nytt ljus över Askeby. Se mer under rubriken Mer om klostret.

Men klostret kan faktiskt upplevas även i dag. Tack vare flerårigt arbete med rekonstruktion av klostrets arkitektur och interiör så vet vi nu hur klostret gestaltade sig när de cisterciensiska nunnorna bodde här och detta har Föreningen Askeby kloster visualiserat med hjälp av datoranimering.

Askeby kloster är återskapat och i Askeby klosterkyrka spelas på storbildsskärm upp den klostermiljö
som fanns år 1444. Besökaren får uppleva omlandskapet i ett fågelperspektiv och väl inne i klostret kan vår besökare antingen följa en guidad tur eller fritt röra sig och själv uppleva miljöerna i klostret och dess omgivningar.

Byn Överstad, som på 1400-talet omfattade sex gårdar, var en av många byar som låg under Askeby kloster. Även denna unika miljö är återskapad och vi får uppleva landskapet kring byn med sitt odlingssystem och har möjlighet att förflytta oss bland de olika gårdarna med sina olika karaktärer.

Redan under medeltiden fanns en tydlig jordbrukspolitik. Bönderna i östra delen av landet hade som sin uppgift att främst leverera spannmål och byn anpassades därefter. Tomtindelningen i byn som vi ser spår av än idag, bestämde uppdelningen av den odlingsbara marken så att det blev en rättvis fördelning. Halva åkerarealen såddes med med främst korn och råg, medan den andra halvan låg i träda. Tack vare ett rikt källmaterial kan vi ge en säker bild av 1400-talets odlingslandskap.

Visningar av kyrkan och klostervisualiseringen, som finns på svenska , engelska och tyska, sker varje torsdagskväll kl 19 från slutet av juni till slutet av augusti eller efter särskild överenskommelse. Plats: Askeby klosterkyrka.

För särskild visning ring tel: 013 76023.

Förutom guidningar organiserar föreningen studiecirklar, föreläsningar, utflykter och andra aktiviteter som ökar kunskapen om klostret, bygden och dess historia. Vill Du veta mera? Mer om klostret samt våra aktiviteter och guidningar framgår av hemsidan under AKTUELLT

Detta emblem betyder att Föreningen Askeby kloster är medlem i Det europeiska förbundet av cisterciensiska kloster och klosterplatser.

Se http://www.cister.net/

Välkommen som medlem i Föreningen Askeby kloster

genom att på Pg 45 64 44-9 sätta in 100 kronor.

Ange ditt namn och mailadress.

Som medlem har Du i regel gratis tillträde till våra föreläsningar

och utflykter och rabatter på våra böcker och skrifter.

Hur hittar man till Askeby klosterkyrka?

Askeby ligger 15 km öster om Linköping. Kyrkan tillhör Åkerbo församling, tel. exp. 013 23 66 50 .

Kyrkan hålls i regel öppen under arbetstid samt i anslutning till gudstjänster och annan programverksamhet.

1339
1339
Ekeby
????

http://www.artursson.se/0002/2394.htm
-------------------------------------------------- ------
Sigrid Nilsdotter Natt och Dag. Död omkring 1327.

Biografi
Död omkring 1327.

Gifte och barn
Ture Kettilsson Bielke.
Present
  Erik Turesson Bielke.
  Nils Turesson Bielke av Åkerö Dannes.
  Sten Turesson Bielke.
  Nils Turesson Bielke.
  Margareta Turesdotter.
  Ramfrid Turesdotter.
  Bengt Turesson Bielke.
  Helena Turesdotter.
---------------
Sigrid Nilsdotter Natt och Dag. Död omkring 1327. f Nils Sigridsson Natt och Dag. Död 1299 i Ringshult, Torpa (E). Riksråd och Lagman. ff Bo Mattsson Natt och Dag. Född 1250. fff Matts Natt och Dag. Född 1177 i Uppsala.
   
ffm Birgitta Nilsdotter. Född 1217 i Uppsala.
   
fm Sigrid.
   
      
   
m Sigrid.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Angående:
Sigrid Niklisdotter,
dotter till Nils Sigridsson (Natt och Dag)
-------------------------------------------------- -----------------------------
http://sv.wikipedia.org/wiki/Ture_Kettilsson_ (Bielke)
-------------------------------------------------- ----------------------------
Ture Kettilsson (Bielke)
Från Wikipedia

Ture Kettilsson,
riddare, riksråd, kammarmästare.

Död Någon gång Mellan 1322 och 1327.

Son till Kettil (Bielke).

Från Ture Kettilsson härstammar
29 riksråd och alla nu levande medlemmar i Bielkeätten.

Gift med Sigrid Niklisdotter, dotter till Nils Sigridsson (Natt och Dag)

Barn:

Bengt Turesson (Bielke)
Nils Turesson (Bielke)

Se även
Bielkeätten

Litteratur
A. Filip Liljeholm, "Till Frågan om Sparre av Tofta-och Ulvätternas äldre historia", PHT s 1958 30 f.

Hämtad från "http://sv.wikipedia.org/wiki/Ture_Kettilsson_ (Bielke)

Kategorier: Bielkeätten | English riddare | English riksråd | Män

++++++++++++++++++++++++++++++++++
++++++++++++++++++++++++++++
Betr: BIELKE

http://sv.wikipedia.org/wiki/Bielke
-------------------------------------------------- ---------------

Bielke, medeltida adelsätter Vilka Förde en eller Flera bjälkar I sitt vapen.

English Bielkeätten
Bielke är svensk uradel, (medeltida adelsätt) från Södermanland. Grevlig 1687. Skölden är Antingen tre gånger delad (se Bielke af Åkerö) eller belagd med två bjälkar, tinkturerna är av guld och blå.

!!!!!!!
Dess Tidigaste med säkerhet Kända medlem är en i Slutet av 1200-talet belagd Kettil, VARS patronymikon Inte är Kant. En eftermedeltida uppgift med oklart ursprung är Att Kettils långt skulle ha hetat Bengt, men Någon Sådan person Kan inte återfinnas i medeltida källor. Två söner till Kettil är Kanda, Nils Kettilsson (Bielke) och Ture Kettilsson (Bielke), den förre var riddare och den senare riksråd och riddare. Från den senare härstammar den på Riddarhuset introducerade grenen.

Familjenamnet upptogs först av riksrådet Ture Pedersson Bielke, som dog 1577, varför Samtliga släktmedlemmar före Honom skrivs med Namnet Bielke Inom parentes.

Dennes söner Svante och Nils Bielke, blev 1608 friherrar, och från den senares sonson, Nils Bielke, Vilken blev Greve 1687, härstammar den nu levande grevliga grenen av Ätten.

Den adliga obetitlade släktgrenen Bielke af Åkerö utslocknade 1647, den 1569 upphöjda friherrliga grenen sannolikt i Början av 1600-talet och den 1608 upphöjda friherrliga grenen 1792. Den grevliga grenen fortlever och är näst Natt och Dag den äldsta levande English adelsätten.

The English Bielkeätten har synbart inget påvisbart Us med den skånsk-danska eller norska Bielkeätten.

Kända medlemmar
Birgitta Stensdotter (Bielke) (död omkring 1462), farmors mor till Gustav Vasa
Gunilla Bielke (1568-1597), svensk drottning, gift med kung Johan III:
Ture (Nilsson) Bielke (1548-1600, avrättad)
Hogenskild Bielke (1538-1605, avrättad)
Svante Turesson Bielke (1567-1609), friherre, rikskansler
Nils Turesson Bielke (1569-1639), den föregåendes bror, friherre, riksråd
Nils Bielke (1644-1716), den föregåendes sonson, greve, stamfar för grevliga grenen av atten, Bielke af Åkerö
Ture Bielke (1742-1792), friherre, delaktig i mordet på Gustav III. Begick självmord och facket den friherrliga grenen Bielke.

Skånska Bielkeätten
Stamfadern Joseph Andersen Bielke var bland de första riddarna som blev adlade under Kristian I. Via sonen Tilluf Josophsen Bielke är han Också stamfader för den norska Bielkeätten.

Norska Bielkeätten
Jens Tillufsen Bielke från Hunnestad blev innehavare av godset Austråt vid Trondheim i Norge och är den stamfader för norska Bielkeätten.

Se även
Finlands nationalbiografi
Lena kyrka

Hämtad från "http://sv.wikipedia.org/wiki/Bielke"
Kategorier: Medeltida English Atter | English friherrliga Atter | English grevliga Atter


????
????