Philpus Keisari

How are you related to Philpus Keisari?

Connect to the World Family Tree to find out

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Philpus Keisari

Finnish: Vilppu Keisari
Also Known As: "Philpus Kieser Philippus Philip Filip"
Birthdate:
Death: circa 1630 (58-76)
Keisari, Kuninkaanjoki, Soini, Finland
Immediate Family:

Husband of Marketta Pietarintytär Hämäläinen
Father of Pietari Vilpunpoika Keisari; Marketta Vilpuntytär Pynttäri; Matti Vilpunpoika Keisari; Juho Vilpunpoika Keisari; Valpuri Vilpuntytär Keisari and 1 other

Occupation: Talollinen, vävy
Managed by: Henrik Rafael Schalin
Last Updated:

About Philpus Keisari

Vilppu Keisari on laajan Keisarin suvun lähtöhenkilö. Suvun päälevinneisyysalue on entisen Pedersören suurkunnan alue Pohjanmaalla ja lähikunnat Keski-Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa. Nykyisin näissä yli 40 kunnassa asuu runsaasti Vilpun jälkeläisiä. Sukua tavataan myös Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Keisarin suvusta 10 prosenttia on ruotsinkielisiä, koska suku on lähinnä avioliittojen kautta levinnyt myös ruotsinkieliselle Pohjanmaalle.

Vilppu Keisari on lähtöhenkilö Keisari sukuseuralle. Sukuseura löytyy seuraavasta osoitteesta http://koti.japo.fi/~keisari/ sekä facebookissa on perustettu ryhmä, johon voi osallistua. https://www.facebook.com/groups/6869364074/

Vilppu Keisarin perhe digisukukirjan mukaan

Vilppu Keisarin perheenjäsenet Genissä on tarkistettu seuraavasti Keisarin digisukukirjan tietoja vasten:

Vilppu Keisari vävy, talollinen, s. 1562, k. Soini, Keisari.
Vilppu Keisari oli Kuninkaanjoen Keisarin talon isäntä 1625-29. Lähteet Vuoden 1627 voudintilin ruotuluettelossa Philpus Kiesier oli 65-vuotias, sairaalloinen ja oli 1/3 manttaalin talon isäntä.

Puoliso: Marketta Pietarintytär Hämäläinen talonemäntä, s. 1585, k. 13.12.1671 Soini, Kuninkaanjoki, Keisari.
Isä: Pietari Hämäläinen, s. noin 1560.

Lapset:

  • Pietari Keisari , s. 1614 Soini
  • Marketta Keisari , s. 1617 Soini, Kuninkaanjoki, Keisari
  • Matti Keisari, s. 1618 Soini, Kuninkaanjoki, Keisari
  • Juho Keisari , s. 1625 Soini, Kuninkaanjoki, Keisari
  • Valpuri Keisari , s. 1627 Soini, Kuninkaanjoki, Keisari
  • Erkki Keisari , s. 1631 Soini, Kuninkaanjoki, Keisari

Katso ko. sisältö digisukukirjassa tästä.

Profiileihin toivotaan lisättävän myös viitteet alkuperäislähteisiin.

- -

Vilppu asui Pedersören pitäjän Kuninkaanjoenkylässä (nykyisin Soinissa) olevaa Keisari-nimistä maatilaa. Vilppu mainitaan Soinin manttaaliluetteloissa ensimmäisen kerran 1620. Vuoden 1623 manttaalikirjan mukaan Vilpun 1/3 manttaalin talo mainitaan Lehtimäen kylään kuuluvaksi, talossa oli 1 hevonen, 1 tamma, 1 sonni, 9 lehmää, 2 hiehoa, 8 lammasta, 1 sika ja kylvönala 2 tynnyriä. Vilppu Keisari on tullut ilmeisesti Hämeestä, sillä nimi esiintyy Hauhossa 1400-luvulla. Vuoden 1627 voudintilin ruotuluettelossa Philpus Kiesier oli 65-vuotias, sairaalloinen ja oli 1/3 manttaalin talon isäntä.

Vilpun sukupuuta laajasti tutkittuna ja selitettynä netissä ilman alkuperäislähteitä: http://www.jkerkkonen.com/suku/keisari.htm

DNA

Vilppu Keisarin suvun mieslinjasta on tehty kolmen henkilön osalta geenitutkimus. Sen perusteella Vilppu Keisari kuuluu karjalaiseen N-haploryhmään, jonka esivanhemmat asuivat joskus Laatokan tienoilla. Keisarin sukuun avioituvalla Mulikan suvulla on yhteiset esivanhemmat Vilpun esivanhempien kanssa noin kaksi-kolmesataa vuotta aikaisemmin. Samaan isälinjaan kuuluu Viipurista lähtöisin oleva Roivasen suku. Mulikan sukua muutti 1600-luvun vaihteessa ja jälkeen Ruotsin Taalainmaahan ja sieltä Norjaan kaskiviljelijöiksi. Vuonna 1632 suvun jäseniä oli mukana Ruotsista lähteneiden ensimmäisten siirtolaisten mukana Delawareen. Siitä muistoksi on jääneet nimet Mulicka Hill ja Mulicka River. Tämä siirtolaisuus näkyy monen amerikkalaisen geeniperimässä. Keisarin sukuseurassa on luovuttu sukujuurien saksalaisesta alkuperätulkinnasta, mikä tieto pohjautui sukunimeen ja saman nimiseen saksalaiseen sukuun Ruotsissa.

Asko Vuorinen viittaa tehtyihin DNA-tutkimuksiin, joita hänen raportissaan ei kuitenkaan perustella, ja esittää, että Vilppu Keisarin mahdollinen isä oli Antti Mulikka tai hänen veljensä tai serkkunsa. "We know from the DNA-studies that Antti was possible a father of Vilppu Keisari or father of Vilppu was Antti’s brother or cousin." Tässä muutama linkki sekä ladattava aineisto, josta pääset lukemaan sekä suomeksi että englanniksi näistä:

Soinin Keisareiden alkuperä
Heikki Hämäläinen
Suomenselän tarinoita 1.
Tutkimuksia menneiltä ajoilta
Ähtäri-Seura ry
Ähtäri 2018

view all

Philpus Keisari's Timeline

1562
1562
1614
1614
Soini, Finland
1617
1617
Keisari, Kuninkaanjoki, Soini, Finland
1620
1620
Kuninkaanjoki, Lappajärvi, Finland
1625
1625
Kuninkaanjoki, Soini, Finland
1627
1627
Keisari, Kuninkaanjoki, Lappajärvi, Finland
1630
1630
Age 68
Keisari, Kuninkaanjoki, Soini, Finland
1631
1631
Kuninkaanjoki, Keisari, Lappajärvi, Finland
????