Svein Laurensson Blix

public profile

Is your surname Laurensson Blix?

Research the Laurensson Blix family

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Svein Laurensson Blix

Birthdate:
Birthplace: Toresås(Östnår), Hackås, Jämtland, Norway
Death: after December 14, 1445
Skute, Näs, Jämtland, Norway
Immediate Family:

Son of Laurens Jonsson Blix and NN
Husband of NN
Father of Laurens Sveinsson Blix

Occupation: Bonde i Skute
Managed by: Private User
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Svein Laurensson Blix


Blixsläkten omfattar ättlingar till Johan Blix, han finns dokumenterad i medeltids brevet nr.3747 med utfärdandedatum 22 sep 1330.
Källa: https://hernelind.wordpress.com/adels-slakten-blix-ursprung/Blix-släkten ,Klockåsgrenen, (Klockåsen,Näs ) - Familj no.2

Svein Larensson (Blix) i Toresås ,Östnår, Hackås sn, är son till Laurens Jonsson Blix, bror till Magnus Blix. Laurens hustrus namn är obekant. Denne Laurens Sveinsson har hört till en mycket ansedd släkt i Jämtland och tillhör den jämtländska adeln. Laurens bodde på sin gård Kloxåsen i hela 50 år och var en av jämtlands största skinnhandlare och ägare av flera gårdar i landskapet. Kort före sin död köper han gården Hovdsjö i Revsund av Sivert Sigridsson i Ryss. Detta köp stadfästs av Christian II i ett brev av 16 juni 1517(DN III 1075). Gården Hovdsjö är därför ursprung -ligen en kronans gård, vilket även framgår av Hovdsjös äldsta dokument från 1417. Sveins far var Laurens Jonsson Blix då alltså bror till Magnus Blix omnämnes.funnits i Jämtland redan 1410 framgår af Jämtarnes brev, DN 16, n. 60.

I ett brev daterat den 10 april 1477 erkänner Svien Laurensson , att han emottagit 4 alen kläde och en gryta som ersättning för sin arvsrätt till gården. I ett brev 1533 sägs det slutligen, att Sigurd Arnulfssn söner Nils och Joan Sigurdssöner uppburit 2 mark av en av Laurens söner för sin arvsrätt(DN XIV 725). Skute blir sedan liggande under Kloxåsen och nämns icke mera som egen gård.

Källa: https://hernelind.wordpress.com/adels-slakten-blix-ursprung/


Kära Skanke ättlingar ,Efter att ha läst släkt och hävd 1986 nr 2 sid 69-77 av Jan Lidegren så får jag en klar bild att Margareta Pedersdotter (Roos av Ervalla ) är gift med Sven Laurensson (tre blad) i Vadstena och han är inte samma person som Sven Laurensson (Blix) ,därför i Släkt och hävd heter Svens föräldrar Laurens Haraldsson och Elin och hans bror Jöns Laurensson. Sven Schylberg säger om "Svein i Toresås, sannolikt identisk med Sven i Östnår, Hackås sn." och Sven Laurensson (Blix) far heter Laurens Jonsson (Blix) vad jag kan se så säger Schylberg inget om Sven hustru ,och hans far Laurens Jonsson Blix, bror till Magnus Blix. Laurens hustrus namn är obekant. Denne Laurens Sveinsson har hört till en mycket ansedd släkt i Jämtland och tillhör den jämtländska adeln. Laurens bodde på sin gård Kloxåsen i hela 50 år och var en av jämtlands största skinnhandlare och ägare av flera gårdar i landskapet. Kort före sin död köper han gården Hovdsjö i Revsund av Sivert Sigridsson i Ryss. Detta köp stadfästs av Christian II i ett brev av 16 juni 1517(DN III 1075). det verkar inte heller som Ahnlund ör kopplingen med Sven Laurensson (tre blad) i Vadstena.Jag tror att någon gjort den felaktiga kopplingen och skrivit i hop släkt och hävds Sven Laurensson (treblad) med uppgiften från Per Olof Libom, Linköping, (Pilgrimshistorisk avhandling av Per Olof Libom) om det där står något om Sven Laurensson (Blix) har jag inte kunnat kolla än men efter alla källor jag kollat så tyder det på att man gjort en förväxling på två olika personer, så jag skall genast korrigera på min hemsida. men även om inte denna koppling Blix och Roos av Ervalla var riktig, finns ändå kopplingen Skanke - Bolt ect och Blix -Skanke kvar , och det känns bättre att det blir rätt.
Jordägare och Fogde (fogdebud). Bonde (bonde) i Skute, Näs och Heglid (Hägled), Sunne, Jämtland (Z). Svein Laurensson var känd som "Sven in Toresås ", förmodligen samma person som" Sven i Östnår ". Det är troligt att han Är son till Laurens Jonsson [Blix] (S: Sven Schylberg).Dato: 14 Decbr. 1445. Sted: Vadstena. .XVI s.151 b.XVI s.152 Nummer: 151.

Sammendrag: Hr. Ulf Pederssøn (Ros) stadfæster de Gaver af Jordegods, som hans Forfædre have skjænket Vadstena Kloster, der paa sin Side har undt ham og hans Søskende Snaflunda Kværn i Nerike og en Bytomt i Vadstena. Blandt dem, der besegle Brevet, nævnes hans Brødre Jon Pederssøn og Amund Bolt samt Søsteren Margrete Pedersdatter, gift med Sven Laurenssøn.

Kilde:

  • Efter Orig. p. Perg. i svenske Rigsarkiv. Af Seglene vedhænge de 5, velbevarede; Hr. Ulfs og Margrete Pedersdatters vise en Rose, No. 2 og 3 mangle.

http://www.dokpro.uio.no/perl/middelalder/diplom_vise_tekst.prl?b=1...

view all

Svein Laurensson Blix's Timeline

1427
1427
Toresås(Östnår), Hackås, Jämtland, Norway
1436
1436
Hovdsjö, Revsund (Z), Jämtland, Norway
1445
December 14, 1445
Age 18
Skute, Näs, Jämtland, Norway
????