Is your surname Brotherus?

Research the Brotherus family

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Tapani Kaarle Heikinpoika Brotherus

Also Known As: "Tapi"
Current Location:: Helsinki, Finland
Birthdate:
Birthplace: Copenhagen, Denmark
Immediate Family:

Son of Heikki Brotherus and Katri Liisa Gustafintytär Brotherus
Husband of Private
Father of Tina Isabel Nunn and Private
Brother of Marja Helena Guercin; Private User and Heikki Robert Brotherus

Occupation: Valtiotieteen kandidaatti, Suomen Ulkoasiainministeriön virkamies
Managed by: Elisabeth Caroline Clement
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Tapani Brotherus

Tapani Kaarle Heikinpoika Brotherus on suomalainen diplomaatti, joka pelasti tuhansia ihmisiä kuolemalta toimiessaan Suomen asiain­hoitajana Chilessä Augusto Pinochetin vallan­kaappauksen aikaan.

Tausta ja ura

Tapani Brotherus syntyi helsinkiläiseen kulttuuri­sukuun. Hänen isoisänsä K. R. Brotherus (1880-1949) oli valtio-opin professori ja Helsingin yliopiston rehtori. Tapani Brotheruksen isä Heikki Brotherus (1909-1985) oli diplomaatti, toimittaja ja kirjailija.

Chilen vallan­kaappauksen aikoihin Tapani Brotherus oli 35-vuotias diplomaatti. Hän oli pari vuotta aikaisemmin perustanut Santiago de Chileen Suomen ensimmäisen edustuston, jonka asiain­hoitajana hän toimi. Suomella oli sosialisti­presidentti Salvador Allenden aikana paljon yhteis­työtä Chilen kanssa metsä- ja kaivos­aloilla.

Viiden Chilen-vuoden jälkeen Brotheruksen ura jatkui suur­lähettiläänä muun muassa Teheranissa, Islamabadissa, Pretoriassa ja Ateenassa.

Chilen tapahtumat

Kenraali Augusto Pinochetin juntta kaappasi vallan sosialisti­presidentti Salvador Allendelta 11. syys­kuuta 1973. Kaappauksessa juntta tappoi vähintään 3 000 chileläistä sekä vangitsi ja kidutti kymmeniä tuhansia.

Asiain­hoitaja Tapani Brotheruksen ja varakonsuli Ilkka Jaamalan avustus­työ perustui oma­toimiseen, ulko­ministeriöltä salattuun päätökseen toimia vastoin Suomen käännytys­linjaa. He kanavoivat avun järjestämällä pakolaisia maasta - enimmäkseen Itä-Saksaan, mutta myös Suomeen. Tieto­kirjailija Heikki Hiilamo on laskenut, että Brotheruksen avustamina päätyi Suomeen 182 chileläistä ja DDR:ään noin 1 700, ja että Brotheruksen improvisoimilla muilla keinoilla turvaan pääsi noin 500 pakolaista. Brotheruksen ”saldo” on jopa 2 500 pelastettua ihmistä.

Ulko­asiain­ministeriön poliittisen osaston päällikkö Matti Tuovinen ja muut ulko­asiain­ministeriön johto­henkilöt sietivät Brotheruksen oma­valtaisuutta. Eläke­vuosinaan Tapani Brotherus on jatkanut ihmis­oikeus- ja solidaarisuus­työtä vapaan kansalais­toiminnan parissa. Hänelle on myönnetty muun muassa Kansan Sivistys­rahaston Tammi­saari 1918 -mitali 2010. Suomen valtiolta Brotherus on saanut tunnustuksena sentään pulla­kahvit ulko­ministeri Alexander Stubbilta.

Vuonna 2019 ilmestynyt suomalais-chileläinen draama­sarja Invisible Heroes kertoo Brotheruksen ja Jaamalan toiminnasta Chilessä 1973. Sarjassa Brotherusta näyttelee Pelle Heikkilä.view all

Tapani Brotherus's Timeline