Kärkkäinen kuuluu vanhoihin ja yleisiin savo-karjalaisiin -nen-päätteisiin sukunimiin. Nimi on tulkittu vanhan "savolaisen suursuvun" nimeksi. Vuonna 1890 Kärkkäisiä oli pelkästään Savon maaseudulla 1500–2000. Katsottuna 1970-luvun alun puhelinluetteloista Kärkkäinen oli selvästi yleisempi Savossa kuin Länsi-Suomessa.
- Lähde: Sukunimi-info
Vanhin kirjallinen maininta Kärkkäästä on Hämeestä silloisesta Pälkäneen pitäjästä. Kauppi Kärkäs on mainittu Pälkäneellä Kärkkään isäntänä ainakin vuonna 1462.
Pietari Laurinpoika Kärkäs perusti 1500-luvulla pysyvän asutuksen seitsemän poikansa kanssa vanhalle Rautalammille Kärkkään talon erämaille Pesiäissalmeen, mistä syntyi Kärkkäälän kylä.
Rantasalmen pitäjässä asui ensimmäisten veromanttaaliluetteloiden mukaan Kärkkäisiä kahdessa talossa v. 1541, yhdessä talossa Tuusmäen ja toisessa talossa Keriharjun neljänneskunnan alueella. Tuusmäen ja Keriharjun talojen Kärkkäisten sukulaisuutta voi pitää todennäköisenä sillä perusteella, että silloinen suomalaisten väestöpohja oli kaikkiaankin vähäinen.
Tuusmäestä muuttanut Kiuruveden Kärkkäisten kantaisä oli Pekka Pekanpoika, mistä voi päätellä, että jo hänen Pekka-isänsä oli tai oli ollut Tuusmäellä v. 1541 verotetun talon isäntä.
Lähde:Kärkkäisten sukuseura ry, Kärkkäisten asutushistoriaa
Nimenmuutoksia Kärkkäisten suvu(i)ssa:
Liian läheisiksi käyneet nimet Aluksi nimi tavallisesti vaihtui nimien yleistyessä liikaa jollakin seudulla. Esimerkkejä tällaisista muutoksista on jo 1500-luvulta alkaen, joitakin niistä on esitelty Pirisen Savon historiassa. Kärkkäistenkin osalta ensimmäiset havaitus muutokset ovat jo 1600-luvulta: Kärkkäinen > Risulainen, Pietiläinen, Sakari, Pöksyläinen, Kallioinen, Viisainen.
Hyvin varhain ovat alkaneet kehittyä ne pienet äänteelliset erot, jotka näkyvät nykynimissä myös kirjoituseroina. Osa näistä muutoksista on tosin hyvinkin nuoria: osin tietoisia, osin ortografian vakiintumattomuudesta nousseita (Kärkäs, Kärkkäinen, Kärkänen, Kerkänen, Kärkönen).
I tyyppi
KÄRKKÄINEN => PIETILÄINEN, VIISAINEN, SAKARI, PÖKSYLÄINEN, KALLIOINEN, RANTONEN, RISULAINEN KÄRKKÄINEN => KÄRKKÄNEN, KÄRKÄNEN, KERÄNEN, KÄRKÖNEN, KÄRKÄS
II tyyppi KÄRKKÄINEN => KERCKLIN (porv.), KÄRCKLIN (käsit.), KÄRKSTRÖM (suntio), KÄRKSTRÖM, TABELL, SAARI. KASTER (> KASTARI, KASTARINEN) (sotilaita)
PÖKSYLÄINEN => > SVENSK (sotilas)
III tyyppi KÄRKKÄINEN > RÄTY (talonnimi) > LEHTOMÄKI (talonnimi)
IV tyyppi PÖKSYLÄINEN => PEKKINEN, KIVIRANTA, KIURUSALMI, LEVÄSALMl, KILVENSALMI, RINTEINEN, KOIVUJOKI, HONKAVIITA, SALMISTOLA, MURTORINNE, PEKSUJEFF, SIIVONEN, VIENANEN, PAAJASTE
V muita tapauksia KÄRKKÄINEN > SALO (Pohjois-Amerikkassa) PÖKSYLÄINEN > PEKSUJEFF (Venäjällä)
Lähde: Sirkka Paikkala, Rahvaan nimenmuutoksista Itä-Suomessa